Sari direct la conținut

Afganistan – „al doilea Saigon” al americanilor? Ce s-a întâmplat în urmă cu 46 de ani

HotNews.ro
Afganistan – „al doilea Saigon” al americanilor? Ce s-a întâmplat în urmă cu 46 de ani

​În fața ofensivei talibane care a cucerit rând pe rând marile orașe ale Afganistanului, puterile occidentale anunță evacuarea diplomatilor și civililor din Kabul a cărui cucerire le va garanta talibanilor controlul total al țării. „Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului când a fost întrebat cum vor încerca autorităţile americane să evite o paralelă între evacuarea Kabulului şi căderea Saigonului, din timpul războiului din Vietnam.

​Pentagonul a anunțat că va trimite în jur de 3.000 de soldați suplimentari în următoarele 48 de ore pentru a asista evacuarea personalului ambasadei americane. Oficialii britanici au anunțat la rândul lor că vor desfășura în jur de 600 de militari în timp ce alte ambasade și organizații umanitare se pregătesc de asemenea de evacuare. ONU a avertizat cu privire la un „impact catastrofal asupra civililor” dacă ofensiva talibană va ajunge la capitala Kabul însă există puține speranțe pentru o încetare a focului, talibanii dorind o victorie care să le garanteze controlul total asupra țării.

Căderea Saigonului, prima mare înfrângere a armatei americane după un război de peste un deceniu

Căderea Saigonului sub asaltul trupelor armatei vietnameze, la 30 aprilie 1975, a marcat oficial sfârșitul războiului din Vietnam.

Războiul dintre anii 1961 şi 1975 s-a soldat cu peste 58.000 de morţi în rândul soldaţilor americani, iar de partea vietnameză numărul victimelor se ridică la milioane, mulţi vietnamezi fiind civili ucişi de bombardamente şi alţii intoxicaţi cu „Agentul Oranj”, o armă chimică pulverizată de avioanele americane deasupra unor zone întinse din Vietnam.

Caracterul extrem de sângeros al războiului a divizat opinia publică americană, iar presiunea acesteia a contribuit la decizia Administraţiei de la Washington de a renunţa în cele din urmă la o confruntare ce s-a transformat astfel în prima înfrângere majoră a unei superputeri care se credea invincibilă.

Fotografia cu zecile de persoane înghesuite pe scările reşedinţei din Saigon a directorului adjunct al CIA în aşteptarea îmbarcării în ultimele elicoptere americane a rămas emblematică pentru un război ce a lăsat urme adânci în conştiinţa americană.

Operaţiunea denumită „Frequent Wind”, cea mai amplă evacuare cu elicoptere din istorie, ar fi trebuit să înceapă un mod organizat imediat după ce pe postul de radio al armatei americane a fost difuzat un mesaj codificat, a cărui semnificaţie o cunoşteau numai americanii din Vietnamul de Sud şi localnicii care puteau primi protecţia Washingtonului.

Mesajul cifrat „I’m Dreaming of a White Christmas” era semnalul de începere a exodului, dar operaţiunea de evacuare a fost un haos.

Mii de americani şi vietnamezi care au colaborat cu regimul sud-vietnamez au ajuns totuşi pe portavioanele americane cu elicoptere care, la sfârşitul operaţiunii, multe au fost aruncate peste bord, astfel încât cei evacuaţi să aibă loc pe puntea navelor. În acest timp, trupele comuniste nord-vietnameze intrau victorioase în Saigon, ziua de 30 aprilie rămânând în memoria refugiaţilor vietnamezi din SUA „ziua cea mai tristă” sau „aprilie negru”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro