Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Ești deja prosumator și vrei baterie de stocare? O faci pe banii tăi. Clarificările AFM

HotNews.ro
Instalator panouri fotovoltaice, Foto: Anthonyata / Dreamstime.com
Instalator panouri fotovoltaice, Foto: Anthonyata / Dreamstime.com

Beneficiarii edițiilor de anii trecuți ale programului Casa Verde Fotovoltaice își pot monta baterii de stocare din banii lor, nu prin fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu, a precizat, luni, pentru HotNews.ro, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Programul din acest an, care începe pe 27 septembrie pentru persoanele fizice, prevede în premieră finanțarea inclusiv a instalațiilor de stocare a energiei pentru noii prosumatori.

Prosumatorii existenți spun că este discriminare 

„Am primit sute de solicitări la Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie pentru prosumatorii beneficiari ai programelor Casa Verde de la 2023 în spate, pentru a primi compensații bănești echivalente cu suma de 10.000 lei pentru montarea de acumulatori. 

Ni s-au invocat motive că (este – n.r.) „discriminare” și faptul că, legal, nu pot interveni în instalație să-și monteze astfel de acumulatori pentru stocare”, a scris pe Facebook Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor.

Potrivit acestuia, asociația a trimis o solicitare AFM pentru a clarifica aceste aspecte, având în vedere că în documentația programului se precizează că toată instalația nu trebuie modificată timp de șase ani de la data recepției.

Ce a răspuns AFM:

  • Ghidul de finanțare aferent programului precizează componentele principale ale sistemului de panouri fotovoltaice, fără a exclude posibilitatea ca acesta să conțină și alte componente.
  • În plus, atât instalatorii care au fost validați în cadrul programului, cât și reprezentanți ai ANRE susțin oportunitatea montării acumulatorilor care să le permită stocare energiei produse, considerând-o benefică, având în vedere că randamentul sistemelor fotovoltaice poate scădea în anumite intervale orare când există surplus de energie în rețeaua națională, iar invertoarele se opresc din producție respectând anumite condiții tehnice de conectare la rețea.
  • Ținând cont de cele expuse, chiar dacă acumulatorii nu sunt explicit menționați în ghidul de finanțare ca făcând parte din sistemul de panouri fotovoltaice ce poate fi finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, considerăm că în cadrul programului nu este interzisă montarea pe cheltuiala beneficiarilor a unor acumulatori care să le permită stocarea energiei produse în scopul ghidului, și anume acela de consum propriu. 

HotNews.ro l-a contactat pe Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, pentru a clarifica dacă beneficiarii edițiilor de anii trecuți ai programului pot adăuga sau nu baterii de stocare la sistemul finanțat cu bani de la stat.

„Își pot monta baterii pe banii lor, nu prin programul AFM”, a răspuns Neculaescu.

Reprezentanții Asociației Prosumatorilor mai spun că încurajează stocarea, însă consideră că un eventual ajutor pentru stocare acordat prosumatorilor trebuie să fie dat separat de programul Casa verde și, mai ales, să fie accesibil tuturor prosumatorilor din România, adică și celor care și-au montat deja un sistem fotovoltaic fie prin surse proprii, fie cu ajutorul banilor de la stat.

INTERVIURILE HotNews.ro