Sari direct la conținut

Iranul nu va renunța „niciodată” la programul de rachete, spune președintele. „Fără ele, ne-ar bombarda ca în Gaza”

HotNews.ro
Iranul nu va renunța „niciodată” la programul de rachete, spune președintele. „Fără ele, ne-ar bombarda ca în Gaza”
Președintele Iranului, Massoud Pezeshkian (Foto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia)

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a afirmat, luni, că Teheranul nu va renunța niciodată la programul de rachete întrucât are nevoie de o astfel de descurajare pentru securitatea sa într-o regiune în care inamicul principal, Israel, poate „să lanseze rachete asupra Fâșiei Gaza în fiecare zi”.

Republica Islamică respinge de mai mulți ani apelurile occidentale de a-și limita programul de rachete.

Recent, Statele Unite și aliații săi au acuzat Iranul că a transferat rachete balistice către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina, impunând noi sancțiuni împotriva Moscovei și Teheranului. Ambele țări au respins acuzațiile.

„Dacă nu am rachetele, ne-ar bombarda când vor, exact ca în Gaza”, a declarat Pezeshkian, referindu-se la conflictul din Gaza dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Președintele iranian a reiterat poziția oficială a Teheranului, care a cerut comunității internaționale „să dezarmeze mai întâi Israelul înainte să facă această cerere Iranului”.

Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva Iranului, care vizează în special transportul aerian, pentru presupusa vânzare de rachete balistice către Rusia, în timp ce Teheranul neagă un astfel de transfer şi denunţă acuzaţia ca fiind „propagandă urâtă”, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Statele Unite au anunţat că au impus, împreună cu ţări aliate, sancţiuni împotriva a şase companii iraniene de drone şi rachete balistice, furnizori ai Rusiei în baza unui contract semnat la sfârşitul anului 2023, precum şi a zece dintre managerii şi angajaţii acestora.

Compania aeriană iraniană Iran Air se numără printre ţintele acestor sancţiuni economice, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat, adăugând că, în plus, „partenerii internaţionali anunţă măsuri care nu vor permite Iran Air să opereze pe teritoriul lor în viitor”.

INTERVIURILE HotNews.ro