Sari direct la conținut

Occidentul sancționează Iranul pentru livrarea de rachete balistice Moscovei / Zborurile Iran Air către Europa vor fi restricționate

HotNews.ro
Compania aeriană Iran Air va avea zborurile restrictionate către Europa / FOTO Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Compania aeriană Iran Air va avea zborurile restrictionate către Europa / FOTO Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva Iranului, care vizează în special transportul aerian, pentru presupusa vânzare de rachete balistice către Rusia, în timp ce Teheranul neagă un astfel de transfer şi denunţă acuzaţia ca fiind „propagandă urâtă”, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Statele Unite au anunţat că au impus, împreună cu ţări aliate, sancţiuni împotriva a şase companii iraniene de drone şi rachete balistice, furnizori ai Rusiei în baza unui contract semnat la sfârşitul anului 2023, precum şi a zece dintre managerii şi angajaţii acestora.

Compania aeriană iraniană Iran Air se numără printre ţintele acestor sancţiuni economice, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat, adăugând că, în plus, „partenerii internaţionali anunţă măsuri care nu vor permite Iran Air să opereze pe teritoriul lor în viitor”.

„Rusia a primit livrări de aceste rachete balistice şi probabil le va folosi în următoarele săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor”, a declarat anterior secretarul de stat american Antony Blinken la o conferinţă de presă la Londra cu omologul său britanic David Lammy. Cei doi oficiali urmează să se deplaseze la Kiev în această săptămână.

Potrivit lui Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acţiune de 120 de kilometri.

„Am avertizat Iranul în privat că acest pas va fi o escaladare puternică”, a spus Blinken.

La rândul său, Marea Britanie a anunţat că „pune capăt tuturor legăturilor aeriene directe” cu Iranul, ca parte a noilor sancţiuni occidentale împotriva Teheranului.

Această măsură priveşte compania aeriană Iran Air. 

„Vom continua să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a pune presiune asupra Iranului pentru a-şi opri sprijinul pentru invazia ilegală condusă de (preşedintele rus Vladimir) Putin, motiv pentru care am început să punem capăt tuturor legăturilor directe dintre Marea Britanie şi Iran”, a transmis ministrul britanic al Transporturilor, Louise Haigh, într-un comunicat.

Într-un comunicat comun, Germania, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că impun noi sancţiuni Iranului pentru presupusa vânzare de rachete balistice către Rusia.

„Franţa, Germania şi Marea Britanie condamnă cu fermitate exportul făcut de Iran şi achiziţionarea de rachete balistice iraniene de către Rusia”, au subliniat cele trei ţări în declaraţie.

„Aceasta este o nouă escaladare a sprijinului militar al Iranului în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi va face ca rachetele iraniene să ajungă pe teritoriul european, sporind suferinţa poporului ucrainean”, se mai arată în comunicat.

„Acest act este o escaladare atât a Iranului, cât şi a Rusiei, şi este o ameninţare directă la adresa securităţii europene”, au mai transmis cele trei ţări.

„Vom lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale de servicii aeriene cu Iranul”, a adăugat comunicatul.

„În plus, vom urmări desemnarea entităţilor şi persoanelor semnificative implicate în programul de rachete balistice al Iranului şi în transferul de rachete balistice şi alte arme către Rusia. De asemenea, vom lucra pentru a impune sancţiuni asupra Iran Air”, au mai subliniat cele trei state.

UE promite „un răspuns puternic” după ce Iranul a transferat Rusiei rachete balistice

La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a propus un nou pachet de sancţiuni împotriva Iranului după ce a primit „informaţii credibile” că Teheranul a furnizat Rusiei rachete balistice, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de EFE.

„Înaltul Reprezentant Borrell a prezentat deja statelor membre ale UE un set substanţial de măsuri decisive şi specifice ca parte a răspunsului Uniunii Europene, care trebuie să fie aprobate în unanimitate de toate statele membre”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Borrell, într-un comunicat de presă.

Iranul neagă transferul rachetelor și acuză Occidentul de „propagandă”

De partea cealaltă, Ministerul iranian de Externe a transmis că rapoartele privind transferurile de arme iraniene către Rusia sunt „propagandă urâtă” pentru a ascunde sprijinul militar occidental pentru Israel.

„Publicarea unor rapoarte false şi înşelătoare despre transferul de arme iraniene către unele ţări este pur şi simplu o propagandă urâtă pentru a ascunde sprijinul ilegal cu arme al Statelor Unite şi al unor ţări occidentale pentru genocidul din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, într-o postare pe X, fără a menţiona noile sancţiuni occidentale.

„Unele ţări occidentale se prezintă ca apărători ai drepturilor omului şi susţin implementarea convenţiilor şi tratatelor internaţionale, dar trimit tot felul de arme pentru a sprijini crimele de război ale regimului sionist (Israel)”, a adăugat Kanaani în postarea sa, care a fost în primul rând despre războiul din Gaza.

Iranul este deja una dintre ţările supuse celor mai puternice sancţiuni, iar unii experţi au pus la îndoială impactul unor noi restricţii economice, care ar putea afecta clasa de mijloc mai mult decât pe liderii ţării.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro