Sari direct la conținut

Marea întrebare după explozia în masă a pagerelor Hezbollah, o lovitură care a devastat efectivele și moralul grupării libaneze

HotNews.ro
Marea întrebare după explozia în masă a pagerelor Hezbollah, o lovitură care a devastat efectivele și moralul grupării libaneze
Urmările exploziilor din Beirut. FOTO: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Urmările atacului coordonat atribuit Israelului asupra membrilor Hezbollah sunt deocamdată greu de prevăzut și, în vreme ce toată lumea spune că nu își dorește un conflict total, acesta nu poate fi exclus. Întrebarea este de ce a avut loc acum acest atac și dacă asta semnalează debutul unei operațiuni mai ample, scriu Foreign Policy, BBC și CNN.

Mii de pagere utilizate în special de operativi Hezbollah au explodat simultan marți în Liban și părți din Siria, omorând cel puțin nouă oameni, rănind mii de persoane și provocând haos în rândul grupării militante și nu numai.

Care a fost scopul atacului?

Nimeni nu a revendicat oficial atacul, însă suspectul de serviciu a fost evident, iar oficiali americani au și explicat pentru New York Times că israelienii, mai exact membrii Mossad și IDF, au pregătit minuțios operațiunea desprinsă parcă din filmele cu spioni, plasând material exploziv într-un lot de pagere importate în Liban şi destinate Hezbollah.

Nimic nu este oficial, iar informațiile scurse pe surse sunt uneori contradictorii. Cert este că exploziile au devastat efectivele Hezbollah și vor face același lucru probabil cu moralul militanților, a remarcat BBC, care a subliniat că ar fi greu pentru oricine să se gândească la un atac mai bine calculat pentru a genera teamă și confuzie.

Care a fost scopul atacului? Războiul pe mai multe fronturi al Israelului se extinsese deja, incluzând nu numai Hamas, în Gaza, ci și Iranul și „Axa sa a rezistenței”, o colecție de grupuri proxy care include Hezbollah.

Dincolo de impactul imediat al atacului, capacitățile demonstrate ale Israelului vor face ca Hezbollah să devină din ce în ce mai paranoic și mai nesigur cu privire la ce anume ar putea face Mossad în continuare. Secretul este piatra de temelie a strategiei militare a Hezbollah, scrie CNN, iar atacul a demonstrat că Israelul chiar poate ajunge oriunde.

Ce va urma? Hezbollah va începe probabil o reformă amplă a aparatului său de securitate internă, analizând lacunele și încercând să consolideze abilitățile membrilor săi. Ar putea avea loc chiar o epurare internă a spionilor plantați de Israel. Nesiguranța se va instala în interiorul inamicilor Israelului, iar acest lucru le-ar putea îngreuna operațiunile.

În același timp, atacul ar putea provoca o escaladare a conflictului și dă o lovitură speranțelor de pace în regiune. Un război general între Israel și Hezbollah nu poate fi exclus, deși nimeni nu și-l dorește, cel puțin la nivel declarativ.

De ce acum?

Mulți se întreabă de ce a avut loc atacul acum, scrie revista Foreign Policy. Există o semnificație mai largă a momentului atacului?

Israelul a declarat că prevenirea atacurilor Hezbollah se numără printre obiectivele războiului său, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite împotriva unei operațiuni mai ample care ar putea declanșa un conflict regional total.

Cu puțin înainte de atac, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că obiectivele oficiale de război includ de asemenea întoarcerea israelienilor la casele lor din nord, adică zona în care forțele militare israeliene schimbă constant focuri cu Hezbollah.

Atacul de marți ar putea fi foarte bine începutul unei campanii militare israeliene prelungite împotriva Hezbollah în Liban – sau ar putea fi doar cea mai recentă operațiune clandestină în războiul de lungă durată dintre Israel și aliații Iranului.

De asemenea, este posibil ca israelienii să fi declanșat operațiunea din simplul fapt că exista pericolul ca aceasta să fie descoperită.

Surse israeliene și americane au declarat într-adevăr pentru site-urile Axios și Al-Monitor că exploziile au fost planificate inițial ca parte a unei unei ofensive „totale” împotriva Hezbollah. Însă, în ultimele zile, Israelul a devenit îngrijorat că Hezbollah a aflat de plan, astfel că exploziile au fost declanșate mai devreme.

Țintele Israelului

Pentru Mossad, serviciul de informații al Israelului, atacul ar putea contribui mult la lustruirea unei reputații puternic afectate de eșecurile care au permis atacul Hamas din 7 octombrie 2023, scrie Foreign Policy.

Înainte de atacul din 7 octombrie, serviciile secrete israeliene se bucurau de o reputație uriașă, acțiunile lor fiind reluate în filme de spionaj de mare succes, precum München al lui Steven Spielberg și serialul de succes Fauda de pe Netflix.

Campania israeliană de asasinate țintite i-a ucis până acum pe liderul politic adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în Beirut, în ianuarie, și pe comandantul senior al Hezbollah, Fuad Shukr, în Beirut, la sfârșitul lunii iulie, pe lângă Ismail Haniyeh, la Teheran, la scurt timp după aceea.

Dincolo de consolidarea unei reputații, operațiunile secrete ale Israelului au un efect mai practic. Comandamentul și controlul Hezbollah au fost probabil distruse, provocând grupului probleme substanțiale de comunicare pe termen scurt.

În plus, atacul de marți a rănit mii de operativi Hezbollah, dintre care unii vor fi fără îndoială mutilați, fără degete, fără mâini sau cu alte răni care îi vor indisponibiliza, cel puțin temporar.

Gruparea Houthi din Yemen, milițiile din Irak și Siria și alți aliați ai Iranului vor începe acum să își ia mai multe măsuri de precauție. Acest lucru ar putea schimba modul în care aceste grupuri comunică între ele, ceea ce, la rândul său, ar putea afecta în mod direct coordonarea și ar putea împiedica capacitatea lor de a lansa propriile atacuri.

Impactul va fi resimțit mult dincolo de Liban, alte grupuri din întreaga lume – teroriști, infractori și hackeri – punându-și acum la îndoială siguranța dispozitivelor lor de comunicare.

Ce urmează

Urmările atacului sunt greu de prevăzut, iar parțial, răspunsul ar putea veni de la liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, care este așteptat să vorbească public, miercuri.

Hezbollah, scrie Foreign Policy, se va simți obligat să răspundă la atac, umilit de succesul operațiunii și dornic de răzbunare. De partea cealaltă, noul obiectiv de război al Israelului de a-și muta populația strămutată înapoi în nord, aproape de granița cu Libanul, aproape 60.000 de persoane în total, va necesita îndepărtarea forțelor Hezbollah de graniță și întoarcerea către o zonă tampon gestionabilă.

O confruntare totală, au avertizat analiștii, este mai aproape acum.

Nasrallah susține că Hezbollah nu dorește un război total cu Israelul și a lăsat să se înțeleagă că gruparea militantă rămâne angajată militar în numele fraților săi palestinieni din Gaza. Libanul, în sine, își permite și mai puțin un astfel de conflict, ținând cont de criza economică perpetuă în care se află.

Asta nu înseamnă însă că războiul nu poate începe. Chiar și atunci când mai multe părți interesate susțin că doresc să evite conflictul, acesta poate izbucni, așa cum s-a întâmplat cu Hezbollah și Israel în iulie 2006 – un război care a provocat distrugeri masive în Liban.

Unii analiști au spus că războiul s-a încheiat cu o înfrângere strategică pentru Israel, deoarece Hezbollah a devenit exponențial mai puternic după aceea. La 18 ani de la acel conflict de 34 de zile, Hezbollah este o organizație complet diferită, cu armament mai avansat, cu mai mulți luptători și cu o legitimitate politică mai mare, nu doar în Liban, ci în întreaga lume islamică.

Războiul cu Hezbollah, au avertizat în mod repetat comentatorii, ar fi cea mai mare provocare a Israelului din ultimele decenii. Apoi, acesta s-ar putea transforma, de asemenea, într-un război regional mai mare, care ar putea atrage Iranul, precum și Statele Unite.

Problema este că un conflict cu Hezbollah poate fi prevenit în special prin stoparea conflictului din Gaza. Iar explozia în masă a pagerelor operativilor Hezbollah a dat încă o lovitură serioasă șanselor încheierii unui armistițiu.

INTERVIURILE HotNews.ro