Sari direct la conținut

PNL a copiat „amendamentul Iliescu”, ca să-i ofere președintelui Iohannis posibilitatea să candideze la parlamentare

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a depus la Senat un proiect de lege care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Inițiativa are nevoie și de voturile PSD pentru a fi adoptată.

Inițiativa liberalilor are un singur articol și este dedicată unei singure persoane: Klaus Iohannis. Fără aprobarea acestei modificări legislative, președintele nu ar avea dreptul legal să candideze.

„Președintele României, în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”, sună textul proiectului depus de PNL.

În prezent, Constituția prevede că președintele României nu are dreptul să fie membru al unui partid politic. Legea electorală obligă însă ca un candidat aflat pe lista unui partid să fie membru de partid.

Amendamentul este același ca în cazul lui Iliescu

Situația nu este nouă. Ion Iliescu, fostul președinte al României, a beneficiat de un articol cu dedicație în 2004 pentru a putea candida la parlamentare. De altfel, nu există diferențe între amendamentul din 2004 și cel din 2024.

„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”, prevedea legea 373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat la Digi24 că proiectul a fost scris de el și de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Social-democrații au declarat că vor vota proiectul depus de PNL. Legea trebuie să fie modificată până la mijlocul lunii octombrie, data la care sunt depuse listele pentru parlamentare. 

USR: Iohannis, e timpul să te pensionezi!

Liderul deputaților USR solicită PNL și PSD să renunțe la planul de a adopta în Parlament o lege specială pentru Klaus Iohannis. 

„Klaus Iohannis, e timpul să te pensionezi. Ai făcut prea mult rău României”, a susținut Liviu-Ionuț Moșteanu, deputat USR într-una dintre primele reacții la inițiativa PNL.



INTERVIURILE HotNews.ro