Sari direct la conținut

VIDEO Sculptură menită „să ofere vizibilitate comunităţii transgender”, expusă, pentru un an, în Piaţa Trafalgar din Londra

HotNews.ro
VIDEO Sculptură menită „să ofere vizibilitate comunităţii transgender”, expusă, pentru un an, în Piaţa Trafalgar din Londra
Sculptura „Mil Veces un Instante”, de Teresa Margolles, dezvelită în Trafalgar Square, 18 septembrie 2024. Sursa foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

O nouă sculptură a fost dezvelită miercuri în celebra Piaţă Trafalgar din Londra, lucrare menită „să ofere vizibilitate comunităţii transgender”, a declarat agenției France Presse autoarea sculpturii, artista mexicană Teresa Margolles.

Această lucrare, comandată de primăria Londrei şi intitulată „Mil Veces un Instante” (De o mie de ori un moment), este expusă pe unul dintre cele patru socluri din Trafalgar Square, pe care sunt expuse temporar opere de artă contemporană, în faţa prestigioasei Galerii Naţionale (National Gallery), scrie Agerpres.

Această lucrare va rămâne în Piaţa Trafalgar până în septembrie 2026.

Cu înălţimea de 2,5 metri şi o greutate de 3,3 tone, lucrarea este formată din mulaje ale feţelor unui număr de 726 de persoane transgender şi non-binare din Regatul Unit şi Mexic.

„Trebuie să facem cunoscută lipsa oportunităţilor de angajare şi a accesului la asistenţă medicală cu care se confruntă (persoanele trans). Şi mai ales crimele motivate de ură, pentru că în America Latină oamenii emigrează din această cauză. Ei încearcă să meargă în Statele Unite cu gândul că măcar acolo le vor fi salvate vieţile”, a declarat artista care a realizat această lucrare în amintirea unei prietene, o femeie trans pe nume Karla, ucisă pe 22 decembrie 2015 la Ciudad Juarez, din Mexic, o crimă rămasă neelucidată.

„Este un omagiu pe care îl aducem Karlei (…) Ea este cea care mi-a permis să încep să vorbesc cu comunitatea”, a spus Teresa Margolles, în vârstă de 61 de ani.

Cel de-al patrulea soclu, ridicat în 1841, a fost iniţial destinat să susţină o statuie ecvestră a regelui William al IV-lea, dar proiectul nu a fost finalizat din lipsă de fonduri.

Din 1999, soclul a găzduit 15 opere de artă.

Printre operele anterioare s-au numărat un cocoş uriaş albastru electric al artistei Katharina Fritsch, un schelet de cal de bronz de Hans Haacke şi un deget mare cu înălţimea de 10 metri, realizat de David Shrigley.

INTERVIURILE HotNews.ro