Sari direct la conținut

Unul dintre cele mai mari sindicate din SUA refuză, pentru prima dată din 1996, să susțină un candidat la Casa Albă. Dar anunță că majoritatea membrilor înclină spre Trump

HotNews.ro
Unul dintre cele mai mari sindicate din SUA refuză, pentru prima dată din 1996, să susțină un candidat la Casa Albă. Dar anunță că majoritatea membrilor înclină spre Trump
Membrii sindicatului Teamsters, în timpul unei greve. FOTO: Jim West/ZUMA Press Wire/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Decizia sindicatului Teamsters reprezintă o lovitură majoră pentru eforturile lui Harris de a câștiga susținerea electoratului clasei muncitoare, cu atât mai mult cu cât sondajele interne date publicității arată că cei mai mulți sindicaliști l-ar dori pe Donald Trump la Casa Albă, scrie BBC.

Unul dintre cele mai influente sindicate americane, International Brotherhood of Teamsters, a refuzat miercuri, pentru prima dată din 1996, să susțină un candidat pentru președinția SUA.

Sindicatul, care are aproximativ 1,3 milioane de membri în SUA și Canada, a declarat că a primit „puține angajamente” cu privire la principalele sale probleme, din partea candidatei democrate Kamala Harris sau a candidatului republican Donald Trump.

Într-un comunicat, șefii sindicatului au spus de asemenea că sondajele efectuate în rândul membrilor săi nu au relevat „un sprijin definitiv” pentru vreunul dintre candidați, asta deși două dintre sondajele sale recente au indicat o susținere pentru Trump.

Ultima dată când Teamsters nu s-a pronunțat pe tema unei alegeri prezidențiale a fost în 1996. Sindicatul a susținut candidații democrați în cele șase alegeri care au urmat, inclusiv pe adversarii lui Trump, Hillary Clinton în 2016 și Joe Biden în 2020.

Sindicatul a susținut ultima dată un candidat republican la prezidențiale în 1988 – pe George H.W. Bush.

O lovitură pentru Harris

Decizia reprezintă o lovitură majoră pentru eforturile lui Harris de a câștiga susținerea electoratului clasei muncitoare, cu mai puțin de 50 de zile înainte de noaptea alegerilor.

O susținere anunțată în mod oficial ar fi avut potențialul de a mobiliza mii de membri ai Teamsters care locuiesc, lucrează și votează în statele Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, care vor fi cruciale pentru rezultatul alegerilor.

La scurt timp după anunț, unele consilii regionale Teamsters, care reprezintă peste o jumătate de milion de membri în Michigan, Wisconsin, Nevada și California, au declarat totuși că o vor susține pe Harris.

Într-o declarație ulterioară, campania lui Harris a remarcat sprijinul venit din partea „majorității covârșitoare a sindicatelor organizate” și a precizat că multe filiale Teamsters sprijină de asemenea candidatura sa.

„În timp ce Donald Trump spune că lucrătorii aflați în grevă ar trebui să fie concediați, vicepreședinta Harris a mers literalmente pe linia de pichetare și a fost alături de sindicatele organizate în întreaga sa carieră”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei, Lauren Hitt.

Conducerea sindicatului s-a apropiat de republicani

Membrii sindicatului Teamsters – o coaliție care include șoferi de camioane de marfă, lucrători în depozite și piloți de avioane – reprezintă o diversitate de puncte de vedere în politică.

Președintele general Sean O’Brien a încercat să se apropie de republicani de când a preluat conducerea consiliului executiv în 2022.

El a încercat chiar să stabilească legături cu figuri mai populiste din cadrul partidului, precum senatorii americani Josh Hawley din Missouri și J.D. Vance din Ohio, care este acum omul ales de Trump pentru funcția de vicepreședinte.

De asemenea, O’Brien s-a întâlnit în privat cu Trump la Mar-a-Lago în ianuarie, cu puțin timp înainte ca fostul președinte să participe la o masă rotundă cu conducerea sindicatului la sediul acestuia din Washington DC. În urma acestei întâlniri, Trump a declarat că crede că are „o șansă bună” de a primi sprijinul sindicatului.

Consiliul de administrație s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Joe Biden înainte ca acesta să se retragă din funcția de candidat democrat, precum și cu candidații terți Robert F Kennedy Jr și Cornel West.

Invitat să țină un discurs la Convenția Națională Republicană, liderul sindical l-a lăudat pe Trump, în vreme ce a evitat să îi acorde susținerea oficială. Ulterior, el l-a criticat pe candidatul republican și pe cel mai important susținător al campaniei sale, miliardarul Elon Musk, după ce aceștia au discutat despre concedierea lucrătorilor care amenință să intre în grevă.

Relația cu Biden și Harris

Unii membri ai Teamsters s-au declarat nemulțumiți de faptul că O’Brien s-a apropiat așa de mult de republicani. Iar luna trecută, Teamsters National Black Caucus și șase sindicate locale au sfidat conducerea națională susținând-o pe Harris pe cont propriu și îndemnându-i pe membri să o susțină.

Luni, Harris s-a întâlnit cu conducerea Teamsters în cadrul unei mese rotunde, care a durat o oră și jumătate. O relatare New York Times a descris ședința ca fiind „uneori tensionată”, dar un purtător de cuvânt al Teamsters a contestat această caracterizare atunci când a fost întrebat de BBC.

Vorbind cu reporterii după acest eveniment, O’Brien a remarcat că „nu a existat o mare diferență” între răspunsurile oferite de Harris și predecesorul său, Biden.

Biden s-a prezentat drept „cel mai pro-sindicalist președinte din toate timpurile”, subliniind politicile care au facilitat organizarea lucrătorilor americani și au acordat prioritate muncii sindicale pentru proiectele guvernului federal.

În septembrie anul trecut, el a intrat în istorie ca primul președinte american care a mers pe o linie de pichetare, când s-a alăturat sindicatului United Autoworkers din Michigan într-o grevă împotriva celor trei mari companii auto americane: General Motors, Ford și Stellantis.

Administrația Biden a consolidat, de asemenea, fondul de pensii al Teamsters, ceea ce, potrivit acesteia, a împiedicat reducerea veniturilor la pensie a peste 600.000 de membri.

O’Brien și alți lideri au recunoscut în mai multe rânduri că Biden a fost „extraordinar pentru sindicate”, dar înainte ca acesta să renunțe în iulie la candidatură, unele relatări au sugerat că Teamsters nu intenționează să îl sprijine pentru realegere.

Miercuri, înainte de a anunța decizia finală, sindicatul a publicat datele unui sondaj electronic efectuat după Convenția Națională Republicană, care arăta că 59,6% dintre cei care au votat vor ca sindicatul să îl susțină pe Trump, și doar 34% pe Harris.

Un sondaj separat, comandat în ultima săptămână, a arătat că membrii Teamsters îl susțin tot pe Trump – 58% la 31%. În ciuda acestor rezultate, sindicatul a afirmat într-o declarație că „sondajul său extins în rândul membrilor nu a arătat niciun sprijin majoritar pentru vicepreședintele Harris și niciun sprijin universal în rândul membrilor pentru președintele Trump”.

Campania lui Trump a remarcat însă, miercuri, cifrele sondajului. „În timp ce Consiliul executiv al Teamsters nu anunță nicio susținere oficială, membrii Teamsters, care muncesc din greu, au fost puternici și clari – îl vor pe președintele Trump înapoi la Casa Albă”, a declarat Karoline Leavitt, secretara de presă a campaniei.

INTERVIURILE HotNews.ro