Sari direct la conținut

Situație de risc la Maternitatea Giulești: 9 nou-născuți prematur, infectați cu Klebsiella. Pacientele cu risc de naștere prematură, direcționate la alte maternități / Reacția spitalului: „Infecțiile nosocomiale sunt o realitate, în toate spitalele din lume”

HotNews.ro
Maternitatea Giulești / Foto: Inquam Photos - George Calin
Maternitatea Giulești / Foto: Inquam Photos - George Calin

Nouă bebeluși născuți prematur la Maternitatea Giulești în intervalul iulie – septembrie s-au infectat cu Klebsiella pneumoniae, o bacterie considerată rezistentă la antibiotice, care poate duce la infecții virulente și este asociată cel mai adesea actului medical – se ia din spitale.

Toți cei nouă bebeluși „au dezvoltat simptomatologie ușoară, care s-a remis sub tratament”, arată dr. Traian Maier, directorul medical al Maternității Giulești, într-o discuție cu HotNews. După aceste cazuri, până la igienizarea completă a secției de Terapie Intensivă pentru prematuri, spitalul a decis să nu mai preia noi cazuri de paciente cu risc de naștere prematură, pe care le direcționează, momentan, către alte maternități.

Ce s-a întâmplat cu cei 9 bebeluși infectați

În intervalul iulie – septembrie, dintr-un total de 697 de nașteri la Maternitatea Giulești, 9 bebeluși prematuri s-au infectat cu Klebsiella – un procent de 1,3% din numărul total de nașteri – declară pentru HotNews directorul medical al spitalului. 

El spune că simptomele în cazul celor 9 bebeluși au fost ușoare și s-au remis sub tratament, însă toți cei 9 „au avut o durată de spitalizare destul de crescută și în contextul prematurității sau greutății mici la naștere”. 

Niciunul dintre ei nu a fost transferat în alt spital, iar majoritatea au fost deja externați în „bune condiții”: „Actualmente, cei care sunt la noi în spital sunt în afara oricărei simptomatologii, dar stau ca să îi facem mari, să crească, să putem să ajungem cu ei la o greutate optimală pentru a putea fi externați. Nu avem copii cu probleme, cu simptome din perspectiva infecțiilor, nu mai sunt copii care au simptomatologie”, afirmă dr. Traian Maier. 

„Durata medie de spitalizare în secțiile de Terapie Intensivă neonatală este una mare”, mai precizează medicul.

Despre numărul de infectări, reprezentantul spitalului spune că „se încadrează în limitele considerate normale pentru unități sanitare de categoria Maternității Giulești”.

Spitalul mai spune că, în momentul în care, în urma acțiunilor de screening, „a fost identificată o tendință crescătoare în circulația unor tulpini de bacterii, s-au luat imediat măsurile de igienizare specifice, pentru prevenirea și controlul fenomenului”.

Pacientele cu risc de naștere prematură, direcționate către alte maternități

Secția ATI pentru prematuri a spitalului nu este în acest moment închisă, însă nu mai preia cazuri noi. „Momentan îngrijim acolo pacienți pentru afecțiuni care sunt în contextul prematurității, dar nu avem momentan capacitatea de a primi cazuri noi.”

„În momentul în care sunt situații de paciente care se prezintă cu amenințare de naștere prematură sau lucruri de genul acesta, ele sunt redirecționate către alte maternități”, mai precizează directorul medical.

El speră ca situația să revină la normal săptămâna viitoare: „Estimăm că săptămâna viitoare am putea reveni la capacitate normală. Eu sper chiar mai devreme, deoarece este presiune și pe alte spitale. În momentul în care noi, o maternitate mare, nu putem să internăm, punem presiune pe alte spitale.”

„Măsurile le-am luat din grijă pentru pacienți și pentru copii”

În cazul Giulești vorbim despre „infecții asociate actului medical”, mai spune medicul Traian Maier: „Infecțiile asociate actului medical sunt o realitate, în toate spitalele din țară și din lume, și ele trebuie raportate.”

În total, Maternitatea Giulești a înregistrat, în perioada iunie-august, 19 cazuri de pacienți care au dobândit infecții asociate actului medical. „Au fost 19 cazuri în total, dar nu le am defalcate în momentul de față pe adulți și copii. Cu siguranță este vorba și despre pacienți adulți, și despre nou-născuți”, precizează dr. Traian Maier. 

„La noi, toate cazurile sunt raportate către Direcția de Sănătate Publică. De fiecare dată luăm măsurile necesare pentru a le identifica, trata și preveni pe viitor, în măsura în care se poate”, dă asigurări directorul medical al Maternității Giulești. „Din păcate, nu trăim într-un mediu steril”, adaugă el. 

„Nu am înregistrat creșteri și pentru stafilococ”, spune spitalul, deși 5 paciente acuză că s-au infectat

În spațiul public a circulat, zilele acestea, și informația că 5 femei care au născut recent la Maternitatea Giulești s-au ales, pe lângă infecții cu Klebsiella, și cu infecții cu stafilococ, iar o parte dintre ele au ajuns să aibă nevoie inclusiv de o nouă intervenție chirurgicală, potrivit Observatornews

Directorul medical al Maternității Giulești spune însă că spitalul a constatat „o modificare a circulației” doar în cazul bacteriei Klebsiella: „Pentru toți ceilalți germeni, raportările au fost similare cu orice altă maternitate din țară.”

„Nu am înregistrat creșteri pentru stafilococ”, spune dr. Traian Maier. „Din pacientele investigate și urmărite de colegii mei, între 12% și 15% vin cu stafilococ din comunitate – stafilococul auriu este un microb care poate să apară la una din 3 persoane. Pot să fie purtători sănătoși.”

Zeci de bebeluși infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești în 2018 și o femeie moartă după cezariană în 2019

Maternitatea Giulești a fost subiectul unui scandal uriaș la finalul anului 2018, când 39 de nou-născuți s-au infectat cu stafilococ auriu.

În decembrie 2020, familia unei paciente decedate în 2019 după ce a născut prin cezariană la Maternitatea Giulești a câștigat în instanță daune morale în valoare de aproape 400.000 de euro. 

Instanța a constatat atunci că „spitalul nu și-a îndeplinit obligațiile  prev. de art 166 din Legea 95/2006, de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale, împrejurare care a condus la  infectarea pacientei sale cu bacteriile E. Coli, Pseudomonas aeruginosa, cocobacili și bacili gram negativi”. 

„Deși infecția nu a fost cauza decesului, aceasta a reprezentat factorul declanșator, în urma căruia, într-un șir de evenimente care s-au succedat, s-a produs în cele din urmă moartea pacientei”, a constatat în 2020 Curtea de Apel București.

INTERVIURILE HotNews.ro