Sari direct la conținut

Acum 20 ani, Iliescu era criticat aspru de Boc pentru că a făcut ce face astăzi Iohannis. Astăzi, PNL e chiar cel care a cerut modificarea

HotNews.ro
Acum 20 ani, Iliescu era criticat aspru de Boc pentru că a făcut ce face astăzi Iohannis. Astăzi, PNL e chiar cel care a cerut modificarea
Ion Iliescu și Klaus Iohannis. Foto: Shutterstock și Profimedia

Ce scriau Evenimentul Zilei și Ziua, ce spuneau oamenii politici sau analiștii când lui Ion Iliescu i s-a pregătit schimbarea legii ca să poată candida pentru Senat când încă era președinte.

PNL a depus la Senat un proiect de lege care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Proiectul este identic cu cel din 2004, construit atunci pentru președintele în exercițiu, Ion Iliescu.  

Boc: „E o fraudă la Constituție”

În urmă cu 20 de ani, când Ion Iliescu, fostul președinte al României, beneficia de un articol cu dedicație pentru a putea candida la parlamentare, opoziția a mers la CCR pentru a stopa inițiativa pesediștilor. 

„Este, așadar, compatibil să folosești funcția publică de președinte al României, să te folosești de un partid politic – PSD – aflat la guvernare, pentru a obține, prin lege, privilegii, un statut aparte, acela de candidat independent pe listele unui partid politic?!?”, întrebau retoric parlamentarii Alianței DA (PNL+PD), acum două decenii, potrivit presei vremii. 

Ziarul ZIUA consemna atunci că parlamentarii Alianței au solicitat președintelui Iliescu, printr-o scrisoare, „să nu promulge actul normativ, arătând că Legea alegerii Camerei și Senatului prevede posibilitatea ca numai președintele României să poată candida ca independent pe listele unui partid pentru Parlament, ceea ce contravine Constituției și creează o discriminare între șeful statului și cetățenii care nu pot candida ca independenți, cum ar fi magistrații sau preoții”. 

De asemenea, Emil Boc explica, la acel moment, că din punct de vedere politic, PD nu se opunea candidaturii lui Iliescu pe listele PSD, „formațiune căreia i-a girat corupții”, ci faptului că prevederea respectivă reprezenta o fraudă la Constituție”. 

Articol din ziuarul „Ziua”

Weber: Iliescu „încalcă vădit” Constituția

Și societatea civilă din 2004 reacționa. Fostul Avocat al Poporului, Renate Weber spunea că Iliescu „încalcă vădit” Constituția, după cum relata Evenimentul Zilei din 2004. 

Ziarul titra: „Weber atrage atenția că, deși are dreptul să candideze independent pe listele PSD, nu înseamnă că are dreptul să facă campanie electorală pentru un partid, întrucât «încalcă vădit» Constituția. Președintele FSD subliniază că «prevederile Constituției prevalează asupra Legii electorale»”. 

În 2004, Renate Weber era președinte al Fundației pentru o Societate Deschisă.

La rândul său, Cristian Pîrvulescu, pe atunci președinte al Asociației Pro Democrația, spunea că, „deși Iliescu insistă că poate să candideze pentru că i-a permis Curtea Constituțională, «ambiguitatea poziției domniei sale de președinte în funcție, reprezentant al tuturor românilor, și de candidat al unei formațiuni politice, rămâne», arată același articol EVZ. 

El mai spunea că «președintele României este președinte tot timpul, nu are timp liber; este președinte pentru patru ani de zile, clipă de clipă»”. 

Articol din ziarul „Evenimentul Zilei”

Notă: HotNews.ro a accesat baza Arcanum, care adună arhiva ziarelor Ziua și Evenimentul Zilei.

INTERVIURILE HotNews.ro