Sari direct la conținut

FOTO Iranul a prezentat noua sa variantă de dronă Shahed și noua rachetă „Jihad”

HotNews.ro
FOTO Iranul a prezentat noua sa variantă de dronă Shahed și noua rachetă „Jihad”
Noua rachetă iraniană Jihad - FOTO: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Iranul a prezentat sâmbătă la o paradă militară un nou tip de dronă de atac Shahed și o nouă rachetă balistică, potrivit presei de stat și AFP.

Anunțarea acestor arme vine pe fondul creșterii tensiunilor regionale și al acuzațiilor că Teheranul furnizează rachete și drone Rusiei, care le folosește în războiul din Ucraina.

Racheta „Jihad” cu combustibil solid a fost proiectată și fabricată de divizia aerospațială a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, și are o rază operațională de 1.000 de kilometri, a relatat agenția de presă Irna.

Drona Shahed-136B este o versiune îmbunătățită a Shahed-136, cu noi caracteristici și o rază de acțiune de peste 4.000 de kilometri, a adăugat Irna.

Actuala variantă așa-zisei drone-kamikaze „Shahed-136” („Mărturisire-136”) are o rază de acțiune estimată la circa 2.500 km.

Noua dronă iraniană Shahed – FOTO: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Noul președinte Massoud Pezeshkian a participat la parada anuală din Teheran, care comemorează războiul din 1980-1988 împotriva Irakului lui Saddam Hussein.

„Astăzi, capacitățile noastre defensive și de descurajare s-au dezvoltat într-o asemenea măsură încât nici măcar demonii nu s-ar gândi la o agresiune împotriva iubitului nostru Iran”, a declarat el.

„Datorită unității și coeziunii țărilor musulmane, putem pune la locul său pe uzurpatorul însetat de sânge și genocid care este Israelul, care nu are milă pentru nimeni, nici pentru femei, nici pentru copii, nici pentru tineri, nici pentru bătrâni”, a acuzat el.

Orientul Mijlociu este în fierbere de aproape un an, de la atacul palestinian al Hamas, susținut de Iran, asupra Israelului.

Tensiunile s-au intensificat în ultimele zile, deoarece ținta Israelului s-a deplasat spre nord, la granița cu Libanul, unde forțele israeliene luptă împotriva Hezbollahului libanez, susținut de Iran.

INTERVIURILE HotNews.ro