Sari direct la conținut

Israelul mută ținta atacurilor sale pe Hezbollah: „Continuăm până când obiectivul nostru va fi atins” / Ce se știe despre lovitura din Beirut

HotNews.ro
Israelul mută ținta atacurilor sale pe Hezbollah: „Continuăm până când obiectivul nostru va fi atins” / Ce se știe despre lovitura din Beirut
Lovituri aeriene israeliene în Liban, aproape de zona de graniță - FOTO: Taher Abu Hamdan / Xinhua News / Profimedia

Israelul a ucis doi comandanți de top al Hezbollah și alte figuri de rang înalt din mișcarea libaneză într-o lovitură aeriană asupra Beirutului de vineri și a promis că va continua noua campanie militară până când va reuși să asigure securitatea în zona din jurul graniței libaneze, transmite Reuters.

Armata israeliană și o sursă de securitate din Liban au declarat că Ibrahim Aqil, căutat și de Statele Unite, a fost ucis împreună cu alți membri de rang înalt ai unei unități de elită Hezbollah în atacul aerian, ceea ce a escaladat brusc conflictul de un an dintre Israel și gruparea susținută de Iran.

Hezbollah a confirmat decesul lui Aqil printr-un comunicat transmis după miezul nopții, spunând că a fost „unul dintre liderii săi de vârf”, dar fără a oferi detalii despre modul în care a murit.

Într-un al doilea comunicat emis ulterior, Hezbollah a spus că Aqil a fost ucis în suburbiile Dahiyeh din sudul Beirutului în ceea ce a numit un „asasinat israelian perfid”.

De asemenea, a anunțat că Ahmed Wahbi, un comandant care a supravegheat operațiunile militare ale forțelor speciale Radwan în timpul războiului din Gaza până la începutul anului 2024, a fost, de asemenea, ucis în atacul israelian.

Ce se știe despre lovitura asupra unei întâlniri a liderilor militari ai grupării

Cel puțin 31 de persoane au fost ucise, inclusiv trei copii și șapte femei, în atacul israelian din Beirut, a transmis sâmbătă dimineață ministerul libanez al sănătății, într-o conferință de presă televizată.

Ministerul nu a dezvăluit dacă bilanțul îl include pe Aqil sau pe alți comandanți Hezbollah.

Anterior, ministerul spusese că cel puțin 66 de persoane au fost rănite, dintre care nouă se aflau în stare critică. O a doua sursă de securitate a declarat pentru Reuters că cel puțin alți șase comandanți Hezbollah au murit când mai multe rachete au intrat prin ușa de garaj a unei clădiri.

Nivelurile inferioare ale clădirii au fost distruse în timp ce Aqil se întâlnea cu alți comandanți în interior.

Hezbollah a confirmat că mai mulți dintre membrii săi au fost uciși, dar nu a dezvăluit dacă aceștia erau comandanți sau simpli luptători.

Martorii din zona loviturii au spus că au auzit un șuierat puternic și mai multe explozii consecutive în momentul atacului.

Israelul: Continuăm până când obiectivul nostru va fi atins

Într-o scurtă declarație preluată de presa israeliană, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că obiectivele Israelului sunt clare și că acțiunile sale vorbesc de la sine.

Ministrul apărării Yoav Gallant, care a declarat săptămâna aceasta că Israelul lansează o nouă fază de război la frontiera de nord, a postat pe X: „Secvența acțiunilor din noua fază va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”.

Zeci de mii de oameni au fost evacuați din casele de pe ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban de când Hezbollah a început să arunce cu rachete asupra Israelului în octombrie anul trecut, în semn de sprijin pentru palestinieni în războiul pe care Israelul îl duce împotriva Hamas în Gaza.

Israelul, care a purtat ultima dată un război total împotriva Hezbollah în urmă cu 18 ani, a spus că va folosi forța dacă este necesar pentru a se asigura că cetățenii săi se pot întoarce în nordul Israelului.

Armata israeliană l-a descris pe Aqil ca fiind comandantul interimar al unității de forțe speciale Radwan și a spus că l-a ucis împreună cu alți aproximativ 10 comandanți de rang înalt în timpul unei întâlniri a acestora. Aqil făcea parte din consiliul militar de vârf al Hezbollah, au declarat surse din Liban pentru Reuters.

Acțiunea de vineri a reprezentat o nouă lovitură dată Hezbollah după două zile de atacuri în care pagere și stațiile radio utilizate de membrii săi au explodat, omorând 37 de persoane și rănind mii. Israelul nici a confirmat și nici nu a negat implicarea sa.

INTERVIURILE HotNews.ro