Sari direct la conținut

Theodor Stolojan: „Nu-i recomand lui Klaus Iohannis să candideze”. Motivul invocat de fostul președinte al PNL

HotNews.ro
Theodor Stolojan, Foto: Inquam Photos / George Calin
Theodor Stolojan, Foto: Inquam Photos / George Calin

Fostul premier și președinte al PNL Theodor Stolojan a afirmat, la Digi24, că nu-i recomandă președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Stolojan este primul liberal marcant care își exprimă public rezervele față de o eventuală candidatură a lui Iohannis pe listele PNL.

Precizând că este opinia sa personală, Theodor Stolojan a afirmat că un șef al statului, după ce a reprezentat România pe plan internațional la cel mai înalt nivel, nu ar trebui să revină la nivelul conflictelor dintre partide.

Iohannis, invitat „să îmbrățișeze o cauză nobilă”

„Nu ar trebui să se implice în disputele partizane”, a afirmat Stolojan. El a spus că nu are informații legate de faptul că însuși președintele le-ar fi cerut liberalilor să creeze condițiile legale pentru o eventuală candidatură a sa.

„Dacă va lua această decizie, îl vom susține cu toată forța”, a adăugat fostul premier. Invitat să precizeze dacă totuși nu-i recomandă lui Iohannis să facă acest pas, Stolojan a răspuns: „Nu, nu-i recomand.”

„Și statul îți asigură resursele financiare și securitatea personală, precum și mijloacele de a îmbrățișa o cauză nobilă pe care să o susțină. Vi-l dau exemplu pe Al Gore, fostul vicepreședinte al SUA, care a devenit o figură foarte cunoscută pentru cauza mediului”, a mai spus Theodor Stolojan.

Pe de altă parte, el a spus că prezența lui Iohannis pe listele PNL nu ar crea un impediment partidului, chiar dacă președinții aflați pe final de mandat nu mai au un nivel ridicat al popularității.

„Lista este a PNL și domnul Iohannis nu are probleme care să determine pe cineva să spună că nu va vota PNL pentru că este președintele Iohannis pe listă”, a apreciat Theodor Stolojan.

Pronosticul lui Stolojan pentru prezidențiale

În ce privește alegerile prezidențiale, el a estimat că în turul II se vor confrunta Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, aceștia având atuul susținerii unor partide mari, lucru care-i lipsește independentului Mircea Geoană care, în plus, are handicapul că nu este perceput de electoratul de dreapta ca un candidat în care să se regăsească.

De asemenea, Stolojan a estimat că Elena Lasconi, candidatul USR, nu poate produce o surprinză, după declarațiile acesteia legate de românii din diaspora.

„După gafa cumplită prin care i-a numit trădători pe Lasconi pe cei care au plecat, nu cred că mai are vreo șansă”, a spus Theodor Stolojan. Când i s-a atras atenția că declarația liderului USR a fost mai nuanțată, el a precizat: „Iau ce a apărut pe media.”

INTERVIURILE HotNews.ro