Sari direct la conținut

Candidatura lui Iohannis la parlamentare. Ciolacu: „Nu este nevoie de legislație suplimentară/ Decidem luni”. Reacția președintelui PNL

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că partidul va decide luni dacă susține sau nu proiectul de lege care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. Ciolacu susține că experții spun că nu este nevoie de o nouă lege pentru ca această candidatură să fie posibilă. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că partidul său va face verificări legate de această chestiune.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la Cluj Napoca, cum va vota PSD la proiectul care permite candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare.

„Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atenţi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii din interiorul partidului, la juriştii noştri, care au o expertiză, să ne facă şi ei astăzi un punct de vedere pe care o să-l prezinte la Biroul Permanent Naţional”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Ciolacu îi pune pe liberali „să aprofundeze”

Invocând punctul de vedere al Consiliului Legislativ, care susține că nu este nevoie de o lege care să-i dea explicit președintelui în funcție dreptul de a candida ca independent pe listele unui partid la alegerile parlamentare, Ciolacu susține că Iohannis ar putea candida și pe cadrul legislativ actual.

„Expertiza colegilor este că nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. Cred că sunt mai mult lucruri tehnice prin strângerea semnăturilor doar pentru dânsul fiind independent pe acele liste”, a precizat liderul PSD.

Marcel Ciolacu susţine că liberalii ar fi trebuit să aprofundeze mai mult acest subiect sau să se consulte cu mai mulţi specialişti.

„Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie. Acest lucru o să-l facem luni”, a mai declarat preşedintele PSD.

Ciucă: „O să verificăm”

Invitat să comenteze declarațiile lui Ciolacu, Nicolae Ciucă s-a arătat dispus ca juriștii PNL să facă o evaluare suplimentară, însă s-a arătat sceptic că ar putea fi alta decât cea inițială.

„Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu, o să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, nu cred că se ieşea cu un astfel de demers dacă exista această posibilitate, dar o să verificăm””, a afirmat Nicolae Ciucă.

Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat – Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu – au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, propunere care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Avizul favorabil al Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ, instituție condusă de fostul social-democrat Florin Iordache, a dat vineri un aviz asupra inițiativei pe care a depus-o PNL. Instituția reamintește că o prevedere similară a fost în vigoare și a trecut și de testul Curții Constituționale.

„Nu există nicio prevedere constituțională sau legală care să impună condiția deținerii de către un cetățean a calității de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaturi a respectivului partid. Prin urmare, apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate”, prevede documentul consultat de Hotnews, care poartă semnătura lui Florin Iordache.

Consiliul Economnic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL. ”Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă şi ”nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale.

INTERVIURILE HotNews.ro