Sari direct la conținut

Rusia supraveghează centralele nucleare din Ucraina prin intermediul sateliților Chinei, pregătind noi atacuri, acuză Zelenski

HotNews.ro
Rusia supraveghează centralele nucleare din Ucraina prin intermediul sateliților Chinei, pregătind noi atacuri, acuză Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ține un discurs la New York, SUA, 23 23 septembrie 2024. Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia folosește sateliți chinezi pentru a supraveghea și fotografia facilitățile nucleare ucrainene în vederea unor posibile atacuri viitoare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat ABC News și publicat marți.

„Informațiile recente sunt că Rusia a folosit sateliți chinezi și a făcut fotografii detaliate care surprind instalațiile nucleare”, a afirmat liderul ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.

„Și din experiența noastră, dacă Rusia fotografiază anumite obiecte, atunci există o amenințare de atacuri asupra obiectivelor nucleare”, a adăugat președintele Zelenski.

El nu a detaliat dacă respectivii sateliți chinezi sunt comerciali sau controlați de guvernul de la Beijing.

Afirmațiile lui Zelenski vin după avertismentele transmise de ministrul de externe Andrii Sîbiga, care a declarat sâmbătă că posibilele ținte ale Rusiei includ dispozitivele deschise de distribuție ale centralelor nucleare (NPP) și substațiile de transmisie „care sunt esențiale pentru funcționarea în siguranță a sistemului de energie nucleară”.

Serviciile speciale ale Ucrainei au informat partenerii internaționali ai Kievului și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la această amenințare.

Pe teritoriul controlat de Kiev funcționează trei centrale nucleare – centralele nucleare Rivne și Hmelnîțkîi, în vestul țării, și centrala nucleară Pivdennoukrainsk, în sud. Atacurile regulate ale Rusiei pun în pericol siguranța acestora prin întreruperea alimentării cu energie a unităților, notează The Kyiv Independent.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupație rusă, începând din martie 2022.

De atunci, centrala a fost deconectată în mod repetat de la rețeaua electrică ucraineană din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a susținut, pe 15 septembrie, că forțele ruse continuă să utilizeze situl centralei electrice ocupate pentru a desfășura personal militar și a depozita muniție și explozibili.

Citiți și:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro