Sari direct la conținut

După doctorat, șeful SIE, Gabriel Vlase, a plagiat masiv și o carte

HotNews.ro
După doctorat, șeful SIE, Gabriel Vlase, a plagiat masiv și o carte
Gabriel Vlase. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Vlase, șeful Serviciul de Informații Externe (SIE), a plagiat cel puțin 64 de pagini într-o carte pe care a publicat-o în 2012, la editura RAO, scrie Emilia Șercan în PressOne. Cu o zi în urmă, jurnalista a dezvăluit că Vlase și-a plagiat și teza de doctorat.

Cel puțin 64 de pagini din volumul „Elemente de geopolitică și relații internaționale” sunt plagiate de șeful spionajului dintr-un curs universitar semnat de generalul-maior (r) Paul Ionescu, fost adjunct al directorului SIE în perioada 2001 – 2003, potrivit Emiliei Șercan. Generalul Ionescu a fost un apropiat al lui Gabriel Vlase, căruia i-a fost consilier pe vremea când actualul șef al SIE s-a aflat la conducerea Comisiei speciale de control a SIE din Parlamentul României.

Două dintre secvențele de text plagiate din cursul lui Ionescu depășesc 23, respectiv 30 de pagini consecutive.

În Introducerea volumului, directorul SIE face mențiunea că „lucrarea de față reunește note de curs utilizate de autor în lucrul cu studenții la disciplina «Geopolitică și relații internaționale», care se bucură de o atenție tot mai mare în mediile universitare și în cautările de documentare”.

Într-o discuție cu PressOne, directorul SIE a explicat că, în perioada în care era deputat, a fost invitat să țină un curs la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, de al cărei nume nu a fost foarte sigur, însă.

Șeful SIE a mai spus și că era invitat la diverse universități pentru discuții cu studenții și prezentări, pe care le-a păstrat și le-a folosit ulterior pentru un suport de curs.

Volumul „Elemente de geopolitică și relații internaționale” are trecută pe coperta interioră, în fața numelui Gabriel Vlase, titulatura prescurtată de doctor, „dr.”, titlu academic dobândit în 2010 la Academia SRI, printr-o masivă fraudă academică, mai scrie Emilia Șercan.

Directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, a fost numit în funcție de Klaus Iohannis în 2018. 

INTERVIURILE HotNews.ro