Sari direct la conținut

Afectează sau nu combinatul siderurgic din Hunedoara semnificativ calitatea aerului?

HotNews.ro
Combinatul ArcelorMittal / Foto: Vladescu Bogdan | Dreamstime.com
Combinatul ArcelorMittal / Foto: Vladescu Bogdan | Dreamstime.com

Mai mulți locuitori ai orașului Hunedoara și-au arătat îngrijorarea recent, în postări pe rețelele sociale, că măsurătorile pentru calitatea aerului sunt făcute când combinatul este închis și că, astfel, devin irelevante. 

În Hunedoara funcționează două instalații ale combinatului siderurgic ArcelorMittal: Oțelăria Electrică și Laminor. 

Măsurătorile pentru calitatea aerului din Hunedoara au fost făcute în două etape, cu două aparate diferite: 

  • Stația automată HD-3 Hunedoara;
  • Un autolaborator mobil, care are ca scop analizarea indicilor de calitate a aerului.

Până la data de 31 iulie, ambele instalații, Oțelăria Electrică și Laminor, au fost în funcțiune, iar rezultatele măsurătorilor făcute de stația HD-3 s-au încadrat în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. 

Ambele instalații au fost ulterior închise temporar. Întâi, Laminor a fost oprită în perioada 1 august – 4 septembrie, iar Oțelăria Electrică în perioada 14 august – 23 septembrie, conform unui răspuns oferit redacției de Garda de Mediu Hunedoara.

Data de repornire a instalației Laminor (4 septembrie) coincide cu data la care autolaboratorul mobil a fost montat în parcarea unui hotel de la intrarea în orașul Hunedoara, conform unui comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara. 

Măsurătorile laboratorului au fost făcute zilnic, în perioada 4 – 10 septembrie, iar apoi, între 16 – 19 septembrie. Adică, laboratorul mobil a făcut măsurători ale calității aerului când Oțelăria Electrică a fost oprită. 

Ce spun măsurătorile?

Oțelăria Electrică și Laminor sunt în atenția publică și a autorităților pentru că, potrivit presei locale, ArcelorMittal este unul dintre cei mai mari factori poluanți din Hunedoara. În 2018, compania a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu, din cauza poluării și prafului pe care le producea. 

Valorile furnizate de APM Hunedoara au arătat că, în perioada în care Oțelăria a fost închisă, cât și atunci când ea funcționa, indicii de calitate a aerului se încadrau în valori normale, recomandate de OMS.

De exemplu, pentru indicele PM10 (particule de praf cu diametru mai mic de 10 microni), OMS recomandă ca nivelul mediu zilnic să nu fie mai mare de 45 micrograme/m3. Media zilnică permisă de Uniunea Europeană este de 50 micrograme/m3, dacă nu este depășită mai mult de 35 de zile pe an, conform Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului

Conform măsurătorilor făcute la stația HD-3, în luna iunie, indicele PM10 măsurat în Hunedoara a atins maxima de 30,16 micrograme/m3. În iulie maxima a fost de 41,24 micrograme/m3, iar în august de 18,17 micrograme/m3, toate încadrându-se în limitele normale. 

Conform măsurătorilor făcute de laboratorul mobil, în perioada 4-10 septembrie, valorile PM10 s-au încadrat între 19,82 – 30,38 micrograme/m3. Între 16-19 septembrie, valorile au fost cuprinse între 8,58 – 34,26 micrograme/m3. 

Laboratorul montat de APM Hunedoara a măsurat valorile de particule de praf, dar și valorile unor compuși precum dioxidul de sulf sau dioxidul de azot, care s-au încadrat în valorile recomandate. 

INTERVIURILE HotNews.ro