Sari direct la conținut

Un partid pentru Geoană. Cine sunt oamenii din spatele micii formațiuni politice din Prahova pe listele căreia vor candida oamenii din jurul fostului adjunct de la NATO

HotNews.ro
Un partid pentru Geoană. Cine sunt oamenii din spatele micii formațiuni politice din Prahova pe listele căreia vor candida oamenii din jurul fostului adjunct de la NATO
Mircea Geoană/Inquam Photos

Dumitru Borțun, președintele Asociației care îl susține pe Mircea Geoană pentru prezidențiale, a precizat că partidul „România în acțiune” va fi partenerul lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni. Micul partid din Prahova este condus de un fost membru PSD, iar pe lista sa pentru parlamentare vor apărea oameni din jurul lui Geoană, au dezvăluit surse politice.

„Poate fi partidul pentru candidatul Mircea Geoană. Da, da, poate fi. Noi chiar sperăm că va fi unul dintre susținători. Nu toți oamenii din jurul lui Mircea Geoană se vor regăsi pe lista acestui partid, de pildă, eu nu. Nu voi intra în niciun partid politic. Mișcarea România Renaște rămâne o organizație civică, de care România are nevoie”, a declarat Dumitru Borțun pentru Hotnews.ro, când a fost întrebat dacă partidul „România în acțiune” va fi un partid „pentru Mircea Geoană”.

Modelul urmat este cel al președintelui Franței, Emmanuel Macron, și al partidului prezidențial „Renaissance”.

Borțun, președintele fundației care îl susține pe Geoană, a adăugat că vor mai veni și alte mici partide neparlamentare alături de partidul „România în acțiune”, dar sub umbrela acestei formațiuni.

„Va fi o componentă politică România în acțiune și una civică România Renaște”, a precizat Dumitru Borțun, președintele Asociației Mișcarea Țara Renaște” (România Renaște). El a fost prezent deja la mai multe emisiuni tv în calitate de susținător al candidatului independent Mircea Geoană.

Surse politice au explicat pentru Hotnews că viitorul parlamentar al noului partid depinde „în proporție foarte mare de intrarea lui Mircea Geoană în turul al doilea de la prezidențiale”.

„Fără prezența lui Mircea Geoană în turul al doilea nu are șanse pe 1 decembrie, la parlamentare. Primul tur la prezidențiale este pe 24 noiembrie. Dacă Geoană ajunge în turul al doilea, poate face surpriza cu noul partid”, au afirmat sursele citate.

Cine e Mihai Apostolache, „Juniorul care a lăsat PSD pentru Geoană”

Partidul „România în acțiune” este condus de Mihai Cristian Apostolache (foto), consilier județean în Prahova, fost membru PSD până în 2010. Apostolache a plecat din partid la PDL, după ce Mircea Geoană a pierdut cursa internă în fața lui Victor Ponta.

„Apostolache trebuia să fie secretar general al PSD dacă ar fi câștigat Geoană, dar a plecat după aia din partid. Tatăl său, Victor Apostolache, a condus organizația PSD Prahova și a fost senator între 1992 și 2004. Juniorul a plecat din PSD”, au declarat surse social-democrate pentru Hotnews.ro.

Mihai Apostolache are la activ două mandate de parlamentar, în perioada 2004 – 2008 și 2008 – 2012.

În 2015, s-a reîntâlnit cu Mircea Geoană în PSRO – Partidul Social Românesc, partid înființat alături de Marian Vanghelie.

Noul său partid a apărut în 2019 și s-a numit inițial „Prahova în acțiune”. La ultimele alegeri locale, a reușit să câștige 50 de mandate de aleși locali, 49 de consilieri și un singur primar.

„Noi am anunțat din iunie că vom susține candidatura lui Mircea Geoană ca independent la funcția de președinte”, a spus Apostolache pentru Hotnews.ro.

De altfel, partidul pe care îl conduce strânge simultan semnături pentru candidatura lui Mircea Geoană, dar și pentru propria lista de la parlamentare.

„Bineînțeles că vorbesc cu domnul Mircea Geoană. Sigur că vorbesc. Ceea ce am transmis este suficient. Este prematur să vorbim de lista pentru parlamentare, ne concentrăm pe strângerea de semnături”, a declarat Apostolache pentru Hotnews.ro, dar a evitat să dea orice detaliu despre cum decurge această colaborare cu candidatul Geoană.

Conferențiar universitar la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Mihai Apostolache, l-a invitat, în 2023, pe Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, să susțină un discurs cu ocazia deschiderii anului universitar.

Pe contul său de Facebook, Mihai Apostolache, distribuie în mod regulat clipuri ale candidatului Mircea Geoană. În mai multe fotografii de campanie, el apare strângând semnături pentru candidatul independent, iar fotografiile sunt realizate lângă corturile de campanie.

Pe 13 septembrie, pe contul său de Facebook, Mihai Apostolache a distribuit următorul mesaj, care însoțea clipul de lansare al candidatului Geoană:

„Am început strângerea de semnături pentru Mircea Geoană, candidat INDEPENDENT pentru funcția de președinte al României. Printr-un efort comun, putem avea primul Președinte INDEPENDENT. Dacă doriți să vă alăturați acestui exercițiu democratic, vă rog să îmi scrieți în privat!”

Într-un alt mesaj, pe 23 august 2024, Mihai Apostolache își descrie partidul ca fiind „tânăr”, iar misiunea sa este să „aducă echilibrul, diplomația și profesionalismul în viața publică și în Parlamentul României”.

Co-președinții Partidului Verde strâng și ei semnături pentru Mircea Geoană

Lavinia Cosma, ex-USR, și Marius Lazăr, co-președinții Partidului Verde sunt și ei în plină campanie de strângere de semnături pentru Mircea Geoană.

Ambii au postat pe Facebook poze din campania de strângere de semnături pentru candidatul independent Mircea Geoană.

„Suntem la Cort în Târgu Mureș, la ceasul cu flori pentru a strânge semnături pentru #MirceaGeoana #Presedinte. Ne găsiți și prin târguri, piețe, la Platou. Te așteptăm să semnezi pentru #PresedinteleTau”, este mesajul postat de Lavinia Cosma pe 21 septembrie 2024.

Și Marius Lazăr este în campanie pentru Mircea Geoană, în județul Sibiu. El postează des mesaje de susținere pentru fostul secretar general adjunct al NATO.

„Am stat de vorbă cu mulți tineri în stradă în aceste zile. Par mai decisi ca niciodată să-și facă vocea auzită. Milionul de tineri care pot vota/votează pentru prima data in viata lor va fi, în următorii ani, masa critică a schimbării pozitive în politica românească. Astept de la noul Presedinte #VotezMirceaGeoana sa fie acel lider care sa-i inspire pe tineri sa actioneze pentru viitorul lor, acasă în România”, este ultimul mesaj postat pe Facebook de Marius Lazăr.

Pe site-ul Partidul Verde este postat un mesaj prin care se precizează că „Partidul Verde nu îl susține pe Mircea Geoană”. Conducerea partidului este disputată în instanță de copreședinții Cosma și Lazăr și secretarul general al partidului.

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale la începutul lunii septembrie, după ce a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO. Fost președinte al PSD în perioada 2005 – februarie 2010, Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu.

INTERVIURILE HotNews.ro