Sari direct la conținut

Moscova s-a râzgândit în ceea ce privește înarmarea nucleară a unuia dintre aliații săi cei mai apropiați. Lavrov: „Chestiune închisă”

HotNews.ro
Moscova s-a râzgândit în ceea ce privește înarmarea nucleară a unuia dintre aliații săi cei mai apropiați. Lavrov: „Chestiune închisă”
Șeful diplomației Federației Ruse, Serghei Lavrov, participă la reuniunea miniștrilor de externe ai G20 în marja celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONO, la New York, Statele Unite, 25 septembrie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat joi că Moscova consideră noțiunea de „denuclearizare” a Coreei de Nord drept o „problemă închisă”, deoarece înțelege logica Phenianului de a se baza pe armele nucleare ca fundament al apărării sale, informează Reuters.

Lavrov, răspunzând unei întrebări adresate pe site-ul Ministerului rus de Externe, a afirmat că Moscova va fi alături de Coreea de Nord în rezistența la ceea ce, în opinia lui, SUA prezintă drept „descurajare nucleară extinsă” alături de Coreea de Sud și Japonia în regiunea Asia-Pacific.

„Aceasta este în mod clar o amenințare reală și extrem de gravă la adresa securității regionale”, a scris Lavrov.

„În aceste condiții, însuși termenul de «denuclearizare» aplicat Coreei de Nord și-a pierdut orice sens. Pentru noi, aceasta este o chestiune închisă”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Moscova și-a întărit relațiile diplomatice și militare cu Coreea de Nord după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022, iar președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au vizitat reciproc.

Experții ucraineni au publicat dovezi că rachete produse în Coreea de Nord, țară supusă sancțiunilor internaționale de mulți ani, au fost lansate împotriva unor ținte ucrainene. Atât Moscova, cât și Phenianul au negat orice comerț sau transport ilicit de arme.

Coreea de Nord a afirmat că nu va renunța niciodată să se bazeze pe armele nucleare pentru a-și asigura securitatea față de Coreea de Sud și Statele Unite, care staționează aproximativ 24.000 de militari pe teritoriul sud-coreean. Seulul Și Washingtonul organizează în mod regulat exerciții comune.

Coreea de Nord a testat noi rachete balistice tactice luna aceasta, în timp ce liderul Kim Jong Un a făcut apel la consolidarea armelor convenționale și a capacităților nucleare.

În comentariile sale, Lavrov a mai susținut că Rusia nu este deloc de acord cu impunerea de sancțiuni „fără sens” de către țările occidentale.

Înainte de invazia din Ucraina, Rusia aderase însă, timp de mulți ani, la sancțiunile susținute de ONU cu privire la testele nucleare ale Phenianului.

Lavrov a adăugat că Rusia va fi alături de Coreea de Nord în „confruntarea cu un adversar comun” și va „consolida în mod constant prietenia și cooperarea” cu Phenianul.

INTERVIURILE HotNews.ro