Sari direct la conținut

VIDEO Întâlnirea Trump – Zelenski. Candidatul republican promite să „rezolve” războiul

HotNews.ro
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

Donald Trump, candidatul republican la președinția americană,  a declarat vineri că va colabora atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pentru a pune capăt războiului lor, în timp ce a stat alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski înainte de întâlnirea lor de la New York, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că a avut o întâlnire „foarte productivă” la New York cu candidatul republican la președinția SUA Donald Trump, ambii fiind de acord că războiul de 2 ani și jumătate trebuie oprit, relatează Reuters.

„Am avut o întâlnire foarte productivă cu DonaldTrump. I-am prezentat Planul nostru de Victorie și am analizat în detaliu situația din Ucraina și consecințele războiului pentru poporul nostru. Au fost discutate multe detalii”, a scris Zelenskii în engleză pe platforma de socializare. X.

„Împărtășim opinia comună că războiul din Ucraina trebuie oprit. Putin nu poate câștiga. Ucrainenii trebuie să prevaleze”.

Donald Trump a promis vineri să „rezolve” războiul din Ucraina după întâlnirea sa foarte delicată cu președintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„Acest război nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, dar îl vom rezolva”, a asigurat candidatul republican la New York.

Donald Trump și Volodimir Zelensky au început vineri o întâlnire foarte delicată la New York, având în vedere criticile repetate ale candidatului republican la adresa ajutorului masiv american acordat Ucrainei.

Președintele ucrainean a sosit dimineață la una dintre proprietățile miliardarului din New York, Trump Tower.

Vorbind cu reporterii de la Trump Tower, Zelenski a spus că dorește să discute cu Trump „planul de victorie” pentru Ucraina. Trump l-a lăudat pe Zelenski, dar a spus că are o relație solidă și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Avem o relație foarte bună (cu Zelenski) și am și o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin”, a spus Trump, subliniind că întâlnirea cu liderul ucrainean va fi una constructivă. 

„Și cred că dacă vom câștiga, cred că o vom rezolva foarte repede”, a adăugat el, referindu-se la alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

„Suntem de acord că trebuie să punem capăt războiului din Ucraina”, a declarat președintele ucrainean.

Întâlnirea lui Trump cu Zelenski vine după ce acesta l-a criticat pe liderul ucrainean în campanie și și-a exprimat îndoielile că aliatul SUA poate câștiga războiul cu Rusia.

Zelenski, care se află în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, s-a întâlnit joi cu președintele democrat Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinție la alegerile din 5 noiembrie.

În weekend, Zelenski a călătorit la o fabrică de muniții din Pennsylvania împreună cu guvernatorul democrat al acestui stat, Josh Shapiro, un aliat-cheie al lui Harris.

Vizita a deranjat campania lui Trump și i-a înfuriat pe unii republicani din Congres, care au considerat călătoria drept o oprire de campanie, mai ales că Pennsylvania este un stat important pentru stabilirea câștigătorului alegerilor.

Trump, la rândul său, și-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski în ultimele zile. Luni, el a declarat că Zelenski dorește ca Harris să câștige alegerile, iar miercuri a numit Ucraina „moartă” și „demolată”.

În general, Trump a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia și a caracterizat ajutorul SUA pentru Ucraina drept o risipă de bani.

Septuagenarul l-a descris de asemenea pe Volodimir Zelenski drept „cel mai bun vânzător de pe planetă”. „De fiecare dată când vine în țara noastră, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, a glumit el, potrivit AFP.

De fapt, Donald Trump a susținut în repetate rânduri că, dacă ar fi reales, ar rezolva războiul dintre Rusia și Ucraina „în 24 de ore” – fără a explica vreodată cum.

„Cred că putem găsi un acord care să fie bun pentru ambele părți”, a repetat el vineri.

INTERVIURILE HotNews.ro