Sari direct la conținut

Principalul aliat al lui Putin amenință NATO cu al treilea război mondial. „Ne pregătim pentru asta”

HotNews.ro
Principalul aliat al lui Putin amenință NATO cu al treilea război mondial. „Ne pregătim pentru asta”
Președintele rus Vladimir Putin își face cruce, în timp ce vizitează mănăstirea Spaso-Preobrazhensky Valaam împreună cu președintele belarus Alexandr Lukașenko, pe insula Valaam de pe lacul Ladoga, Republica Karelia, Rusia, 25 iulie 2024. FOTO: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat vineri – după ce omologul său rus Vladimir Putin, a prezentat o serie de propuneri pentru actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei – că Moscova va recurge la armele nucleare dacă NATO va ataca teritoriul Belarusului, fostă republică sovietică, scriu agențiile EFE și Agerpres.

„De îndată ce ne vor ataca, adică NATO, americanii şi polonezii (…), vom folosi arme nucleare. Iar Rusia va veni în ajutorul nostru”, a declarat preşedintele Lukaşenko, la un forum al studenţilor.

Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere din 1994, a declarat că o agresiune împotriva ţării sale ar însemna „al treilea război mondial” şi a adăugat că noua doctrină a Rusiei confirmă acest lucru.

Lukaşenko: Occidentul „nu e pregătit” pentru un nou război mondial

„Le spunem foarte deschis (occidentalilor, n.r.) că linia roşie este graniţa. Dacă pun piciorul pe ea, răspunsul va fi instantaneu. Ne pregătim pentru asta”, a spus el, citat de agenția oficială de presă din Belarus, Belta.

Lukaşenko a recunoscut totuşi că, în cazul în care Rusia ar utiliza arma nucleară, NATO ar putea răspunde în acelaşi mod, ceea ce ar presupune un atac asupra ţintelor de pe teritoriul rus.

„Acesta este motivul pentru care Rusia îşi va folosi întreg arsenalul. Iar asta va însemna deja un război mondial. Occidentul nu vrea asta. Ei nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva”, a mai susținut liderul de la Minsk.

Belarus, sub noua „umbrelă nucleară” a Moscovei

Includerea Belarusului – principalul aliat al preşedintelui Vladimir Putin – sub umbrela nucleară a Rusiei este una din noile caracteristici ale doctrinei nucleare anunţate miercuri de liderul rus.

„Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în caz de agresiune împotriva Rusiei şi a Belarusului în calitate de membre ale Uniunii Statale (…), inclusiv dacă adversarul foloseşte arme convenţionale şi creează o ameninţare vitală la adresa suveranităţii noastre”, a ameninţat preşedintele Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că acest aspect a fost deja convenit cu omologul său din Belarus, pe care l-a sprijinit puternic în timpul amplelor proteste ce au urmat alegerilor prezidenţiale din 2020.

Principala schimbare în doctrina nucleară rusă este însă că Moscova ia în calcul să răspundă cu arme nucleare chiar dacă inamicul foloseşte arme convenţionale, ceea ce înseamnă şi în cazul unui atac masiv cu drone.

În luna iunie, Rusia şi Belarus au efectuat exerciţii comune privind transportul şi montarea ogivelor pe rachete în cadrul unor exerciţii nucleare tactice în apropierea frontierei cu Ucraina.

La mijlocul anului 2023, Putin a anunţat desfăşurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului ca măsură de descurajare a ceea ce Moscova consideră a fi apropierea NATO de frontierele ruse.

În luna mai, preşedintele Lukaşenko a promulgat o lege ce suspendă participarea ţării sale la Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE), astfel încât Belarus nu mai informează semnatarii pactului despre armamentele convenţionale de pe teritoriul său şi nu mai permite vizite de inspecţie.

Rusia a folosit teritoriul belarus pentru a trece frontiera în Ucraina în primele zile ale campaniei sale militare în această ţară, Kievul considerându-l pe preşedintele Lukaşenko complice la „agresiunea rusă”.

Doctrina nucleară a Rusiei rămâne neschimbată pentru moment, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de publicaţia The Moscow Times.

Publicarea sau nepublicarea amendamentelor anunţate de preşedintele Vladimir Putin urmează să fie examinată ulterior, a precizat Peskov.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a făcut apel joi la statele care dispun de arme nucleare „să înceteze să se mai joace cu viitorul umanităţii”.

„Niciodată, de la cele mai întunecate momente ale războiului rece, spectrul armelor nucleare nu a aruncat o astfel de umbră”, a spus Antonio Guterres, într-o conferinţă în marja Adunării Generale a ONU.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro