Sari direct la conținut

„Este periculos să lupți împotriva unei puteri nucleare”. Lavrov amenință din nou Europa, evocând o „aventură sinucigașă”

HotNews.ro
„Este periculos să lupți împotriva unei puteri nucleare”. Lavrov amenință din nou Europa, evocând o „aventură sinucigașă”
Serghei Lavrov, ministrul rus al afacerilor externe, vorbește cu presa la sediul Națiunilor Unite, în timpul vizitei sale la cea de-a 79-a Adunare Generală a ONU. New York, SUA, 28 septembrie 2024. FOTO: Bianca Otero/ZUMA Press Wire/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat țările europene să nu caute confruntarea cu Moscova, afirmând că aceasta ar fi o „aventură sinucigașă”, în contextul în care războiul Rusiei cu Ucraina continuă, scrie sâmbătă AFP.

Luând cuvântul în locul președintelui rus Vladimir Putin care, la fel ca în anii trecuți, nu a participat la evenimentul de referință al ONU – Adunarea Generală de la New York, Lavrov a avertizat, de asemenea, împotriva „atragerii (Ucrainei) în NATO”.

„(Occidentul) speră să învingă Rusia folosind regimul neo-nazist ilegitim de la Kiev, dar pregătește deja Europa pentru a o arunca în această aventură sinucigașă”, a declarat Lavrov, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU.

„Nu am de gând să vorbesc aici despre lipsa de sens și pericolul ideii de a încerca să lupți pentru victorie împotriva unei puteri nucleare”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Lavrov a mai susținut că „încălcările grosolane” ale drepturilor rușilor și ale celor care „simt că fac parte din cultura rusă (…) aduc cu ele amenințări la adresa securității Rusiei și a întregii Europe, care provin de la regimul de la Kiev și de la cei care îl târăsc în NATO”.

Lavrov a ținut acest discurs după ce s-a aflat că mai mulți oameni au fost uciși într-un dublu atac al forțelor ruse asupra unui spital din orașul ucrainean de frontieră Sumî.

Conform celui mai recent bilanț al autorităților ucrainene, citat de The Kyiv Independent, 10 persoane au murit, iar alte 22 au fost rănite în urma atacului.

Ministerul de interne Igor Klimenko a precizat primul atac a făcut o victimă și a provocat pagube importante la mai multe etaje ale spitalului. Al doilea atac a lovit în timp ce salvatorii și poliția ajungeau pentru a evacua pacienții în siguranță. Klimenko a afirmat într-o postare pe Telegram că printre victimele ucise și răniți se numără doi polițiști.

„Rusia a lovit unul dintre spitalele orașului cu drone Shahed”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Atacul a venit în contextul în care Zelenski face presiuni asupra aliaților occidentali ai Kievului să permită forțelor ucrainene să utilizeze armele precizie cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în adâncimea teritoriului rus.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro