Sari direct la conținut

Kremlin: Ministerul Apărării va stabili dacă au fost îndeplinite criteriile pentru ca Rusia să folosească arme nucleare

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Vladimir Putin alaturi de purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Implicarea în creștere a a Occidentului în conflictul din Ucraina impune Rusiei să fie pregătită să aplice prevederile doctrinei nucleare recent actualizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conversație cu reporterul VGTRK Pavel Zarubin, potrivit agenției de stat TASS și publicației independente ruse Meduza.

„În acest context (implicarea tot mai mare a Occidentului), noi, desigur, trebuie să luăm decizii, trebuie să fim pregătiți să le punem în aplicare”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Iar armata rusă trebuie să fie cea care să stabilească motivele specifice pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții, a adăugat Peskov.

„Ei monitorizează îndeaproape ce arme sunt folosite și cum sunt folosite. Ei sunt cei care înregistrează implicarea directă a țărilor din colectivul occidental în conflictul din jurul Ucrainei și nu își vor relaxa atenția”, a subliniat Peskov.

Peskov a mai precizat că decizia de revizuire a doctrinei nucleare a fost luată deoarece „în esență, puterile nucleare au început să participe la conflictul din jurul Ucrainei de partea Ucrainei”.

Actualizarea doctrinei nucleare ruse, care extinde lista de motive pentru utilizarea armelor nucleare, a fost anunțată de președintele Vladimir Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei din 25 septembrie.

Printre noile motive pentru utilizarea armelor nucleare se numără „agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear cu sprijinul unui stat nuclear”, precum și un atac aerian masiv cu mijloace nenucleare, inclusiv drone.

INTERVIURILE HotNews.ro