Sari direct la conținut

LIVE Israelul dă de înțeles că e în pragul unei invazii terestre în Liban: „Tot ce trebuie făcut va fi făcut” / Hezbollah spune că e gata să răspundă atacului – VIDEO

LIVE Israelul dă de înțeles că e în pragul unei invazii terestre în Liban: „Tot ce trebuie făcut va fi făcut” / Hezbollah spune că e gata să răspundă atacului – VIDEO
Tancuri israeliene la granița cu Libanul. FOTO: Ayal Margolin / Xinhua News / Profimedia

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că un atac israelian i-a ucis luni liderul în Liban, în timp ce o altă grupare militantă palestiniană a anunțat că trei dintre luptătorii săi au fost uciși într-un atac asupra Beirutului, scriu Reuters, Times of Israel și BBC. Pe fondul intensificării conflictului, adjunctul șefului Hezbollah a spus că gruparea este gata de luptă, inclusiv de o incursiune terestră a Israelului.

Guvernul libanez este pregătit să pună pe deplin în aplicare o rezoluție a ONU care urmărește să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani, a afirmat luni prim-ministrul interimar Najib Mikati.

Mikati a spus că Libanul este pregătit să pună pe deplin în aplicare Rezoluția 1701 din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU și să desfășoare armata libaneză la sud de râu, care se află la aproximativ 30 de kilometri de frontiera de sud a Libanului.

Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Hezbollah să mențină o prezență militară la sud de Litani, însă gruparea teroristă a încălcat în mod flagrant această rezoluție.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a părut să facă aluzie luni la o posibilă operațiune terestră împotriva Hezbollah în Liban, conform relatărilor din presa israeliană, citate de Reuters.

Gallant a fost citat de mai multe canale de știri în timp ce spunea trupelor din apropierea graniței libaneze: „Eliminarea lui Nasrallah este un pas important, dar nu este sfârșitul – pentru a readuce locuitorii din nord în siguranță la casele lor, ne vom activa toate capacitățile – inclusiv pe voi”.

Gallant a mai spus că „tot ce trebuie făcut – va fi făcut” și că „vom folosi toate forțele din aer, mare și uscat”

Mesajele Hezbollah către Israel și către libanezi

Discursul lui Naim Qassem a fost anunțat de biroul de presă al Hezbollah cu doar aproximativ o oră înainte de a fi difuzat. Nu se știe unde este ascuns acesta, imaginile l-au arătat în timp ce vorbea cu niște uși de lemn în spate.

A fost primul discurs al unui oficial de rang înalt al Hezbollah după uciderea liderului Hassan Nasrallah. A fost clar, scrie BBC, că Hezbollah a dorit să transmită mesajul că, în ciuda loviturii fără precedent, grupul va rămâne în picioare, se va reorganiza și își va continua lupta împotriva Israelului.

Naim Qassem, adjunctul șefului ucis al Hezbollah. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Dincolo de mesajul privind alegerea unui nou lider, Qassem a transmis de asemenea că Hezbollah este gata de luptă.

El a observat că gruparea a continuat să lanseze rachete până la o adâncime de 150 de kilometri în teritoriul israelian. „Ceea ce facem este minimul necesar. Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el.

„Vom învinge, așa cum am învins în 2006 în fața inamicului israelian”, a adăugat el, făcând referire la ultimul conflict sângeros.

Qassem a mai spus că Hezbollah știe că bătălia „poate fi lungă”, iar opțiunile sunt „deschise”. „Suntem pregătiți pentru o invazie terestră și vom ieși victorioși”, a avertizat el, mulțumind întregului popor libanez și guvernului.

Hezbollah va alege un succesor după uciderea lui Sayyed Hassan Nasrallah „cu prima ocazie” și va continua lupta împotriva Israelului, a declarat luni șeful adjunct al grupării susținute de Iran, Naim Qassem.

El a vorbit într-un discurs televizat, prima apariție a unui oficial Hezbollah de când Nasrallah a fost ucis vineri într-un atac aerian israelian asupra suburbiilor sudice ale capitalei Libanului.

„Vom alege un secretar general pentru partid cât mai curând posibil și vom completa conducerea și posturile pe o bază permanentă”, a declarat Qassem, vorbind dintr-o locație secretă.

100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria

Aproximativ 100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria, din cauza atacurilor aeriene israeliene, conform ONU. 

„Exodul continuă” a fost mesajul publicat pe platforma X de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Explozii puternice au fost auzite luni la periferia capitalei siriene Damasc, au declarat mai mulți martori pentru Reuters.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a convocat pentru luni o reuniune informală extraordinară a miniștrilor de externe ai UE pentru a discuta răspunsul UE la ultima escaladare din Liban, relatează Rueters, care citează un purtător de cuvânt al UE.

Iranul amenință Israelul

Iranul nu va lăsa fără răspuns „actele criminale” ale Israelului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale, referindu-se la uciderea șefului Hezbollah și a comandantului adjunct al Gărzii iraniene în Liban.

Administrația Biden este îngrijorată că Iranul ar putea lovi Israelul după uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat un oficial american pentru CNN.

Oficialul a spus că pregătirile pentru o apărare comună sunt în curs de desfășurare, iar CNN a relatat că asta include „schimbări în postura militară a SUA”.

În aprilie, o coaliție care a inclus SUA, Marea Britanie, statele din Golf, Egipt și Iordania a ajutat Israelul să contracareze aproape complet un atac fără precedent cu rachete și drone al Teheranului.

IDF a publicat imagini cu atacul israelian împotriva infrastructurii din Yemen, utilizate de gruparea Houthi.

Potrivit armatei, zeci de aeronave, inclusiv avioane de luptă, avioane de realimentare și avioane spion, au participat la loviturile împotriva grupării din Yemen. la aproximativ 1.800 de kilometri de Israel.

Imaginile publicate arată un Boeing 707 al IAF care realimentează un avion de vânătoare F-35, în timpul operațiunii.

Reuters și presa libaneză vorbesc desăre un nou atac aerian israelian care a lovit luni dimineață în suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh, un bastion al Hezbollah.

IDF nu a comentat imediat presupusa lovitură.

Lideri militanți palestinieni, uciși în Liban

Hamas a anunțat că liderul său din Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, a fost ucis, împreună cu soția, fiul și fiica sa, într-un atac care a vizat casa lor dintr-o tabără de refugiați palestinieni din orașul Tyre, din sudul țării, în primele ore ale zilei de luni.

În timp ce Israelul și-a intensificat campania împotriva aliaților Iranului din regiune, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a anunțat de asemenea că trei dintre liderii săi au fost uciși într-un atac care a vizat cartierul Kola din Beirut.

A fost primul raid de acest fel în inima capitalei libaneze, de la declanșarea războiului din Gaza, anul trecut.

Atacuri în Liban și Yemen

Imaginile televizate au arătat etajul parțial aplatizat al clădirii vizate de atac, în cartierul predominant sunnit, în apropierea drumului care leagă capitala de aeroport.

PFLP a spus că victimele sunt șeful securității sale militare, Mohammad Abdel-Aal, comandantul militar Imad Odeh și un alt membru, Abdelrahman Abdel-Aal. Deși eclipsat de Hezbollah în Liban, PFLP a luat parte la luptele împotriva Israelului alături de Hezbollah.

Atacul aerian a rănit, de asemenea, 16 persoane, a declarat un oficial din cadrul Apărării civile libaneze, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Autoritățile libaneze au mai declarat că cel puțin 105 persoane au fost ucise duminică în loviturile israeliene, iar 359 au fost rănite. Iar prim-ministrul libanez a declarat duminică că este posibil ca ultimele confruntări să fi forțat deja până la un milion de persoane să își părăsească locuințele în întreaga țară.

Duminică, Israelul a lansat lovituri aeriene și împotriva grupării Houthi din Yemen, de asemenea susținută de Iran. Ministerul Sănătății condus de Houthi a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise și 29 au fost rănite în urma loviturilor aeriene asupra portului Hudaydah.

Israelul a declarat că loviturile au fost un răspuns la atacurile Houthi asupra Israelului.

Un bilanț îngrijorător

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că peste 1.000 de libanezi au fost uciși și 6.000 au fost răniți în ultimele două săptămâni, fără a preciza câți au fost civili.

Intensificarea bombardamentelor israeliene în ultimele două săptămâni s-a soldat cu uciderea unor oficiali de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv a liderului său, Sayyed Hassan Nasrallah.

Israelul a promis că va continua asaltul și afirmă că dorește ca zonele sale nordice să devină din nou sigure pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă de atacurile cu rachete ale Hezbollah.

Dronele israeliene au survolat Beirutul în cea mai mare parte a zilei de duminică, iar exploziile puternice ale noilor lovituri aeriene au răsunat în capitala libaneză. Familiile strămutate și-au petrecut noaptea pe băncile de la Zaitunay Bay, un șir de restaurante și cafenele de pe malul Beirutului.

Multe dintre atacurile Israelului au vizat sudul Libanului, unde Hezbollah, își desfășoară majoritatea operațiunilor, sau suburbiile sudice ale Beirutului.

Statele Unite au îndemnat la o soluționare diplomatică a conflictului din Liban, dar au autorizat, de asemenea, consolidarea efectivelor militare americane în regiune.

Întrebat dacă un război total în Orientul Mijlociu poate fi evitat, președintele american Joe Biden a răspuns: „Trebuie să fie”. El a declarat că va discuta cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

INTERVIURILE HotNews.ro