Sari direct la conținut

Ciolacu, atac la Iohannis: Să construim o țară în care, atunci când pleacă în vizite externe, președintele să caute aeronave încăpătoare pentru delegații economice, și nu avioane pentru luxul personal

HotNews.ro
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a lansat luni un atac politic la adresa președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. „Vă propun să construim o țară în care, atunci când pleacă în deplasări externe, președintele României să caute nu avioane pentru luxul său personal! Ci să ceară aeronave cât mai încăpătoare pentru delegații economice puternice, cum fac liderii statelor europene dezvoltate”, a declarat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu și-a prezentat viziunea sa asupra viitorului economic al țării în următorii ani, subliniind că și-ar dori ca niciun lider politic sa nu mai ia hotărâri care privesc mediul de afaceri fără ca reprezentanții acestuia să fie parte a deciziei.

  • „Vreau să construim o țară în care Președintele României să aibă la Palatul Cotroceni un Consiliu Economic Consultativ cu întâlniri lunare. Un Consiliu din care să facă parte cei mai importanți reprezentanți ai mediului antreprenorial din România, alături de analiști economici, de experți și de funcționari ai statului.
  • Vă propun să construim o țară în care, atunci când pleacă în deplasări externe, Președintele României să caute nu avioane pentru luxul său personal! Ci să ceară aeronave cât mai încăpătoare pentru delegații economice puternice, cum fac liderii statelor europene dezvoltate”, a declarat Ciolacu.

Ce programe și scheme de ajutor de stat se pregătesc „în aceste zile”

Premierul a spus că guvernul pregătește „în aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei”.

  • „Cel mai important este Programul național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 1 miliarde de euro.
  • Vrem să atragem investiții mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Iată de ce am pregătit și un Plan pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare.
  • Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie să creeze în mod direct minim 250 de locuri de muncă și să se dezvolte în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.
  • Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale de construcție pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești. Astfel, a treia componentă majoră o reprezintă Planul de 250 de milioane de euro pe an pentru companiile care fac investiții în producția de materii prime industriale.”, a spus acesta.

Premierul și-a exprimat încrederea că România poate să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa”.

„Și putem face asta readucând la viață marile uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat.
Trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în țară îngrășăminte agricole și să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. În paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri”, a declarat Ciolacu.

Nu în cele din urmă, premierul a mai spus că „o altă mare direcție strategică este creșterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanțare a IMM-urilor. În paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susținute prin bonificații fiscale”.

INTERVIURILE HotNews.ro