Sari direct la conținut

VIDEO Krathon a devenit super-taifun și a lovit Filipine: Rafalele de vânt de 240 km/h au scos copacii din rădăcini

HotNews.ro
VIDEO Krathon a devenit super-taifun și a lovit Filipine: Rafalele de vânt de 240 km/h au scos copacii din rădăcini
Avion distrus de taifunul Krathon pe pista aeroportului Basco din Filipine - FOTO: Civil Aviation Authority of the Philippines / AP / Profimedia

Taifunul Krathon, cunoscut pe plan local sub numele de Julian, a crescut în intensitate şi a devenit un super-taifun marţi dimineaţă, lovind nordul statului Filipine cu vânturi puternice şi ploi abundente, informează DPA, preluată de Agerpres.

Krathon a provocat inundaţii pe scară largă, alunecări de teren şi evacuări forţate. Autorităţile filipineze au ordonat închiderea şcolilor şi suspendarea curselor realizate cu feriboturi între insulele locale.

Administraţia Filipineză pentru servicii Atmosferice, Geofizice şi Astronomice (Pagasa) a anunţat marţi dimineaţă că taifunul Julian a generat vânturi cu viteze susţinute de 195 de kilometri pe oră şi rafale de până la 240 kilometri pe oră.

În Batanes, cea mai nordică provincie a ţării, taifunul a dezrădăcinat copaci, a avariat acoperişuri şi a inundat mai multe drumuri.

„Rafalele de vânt sunt atât de puternice încât parcă am fi loviţi de un cutremur. O mulţime de case sunt avariate. Între timp, oamenii se află în centre de evacuare”, a declarat guvernatoarea provinciei Batanes, Marilou Cayco, într-un interviu televizat.

Preşedintele ţării, Ferdinand Marcos Jr., a dat asigurări pentru comunităţile aflate pe traseul taifunului că ajutorul guvernamental este pe cale să sosească în regiunile afectate.

Cu toate acestea, a spus el, agenţiile guvernamentale trebuie să aştepte ca ploile abundente să se oprească înainte de a putea evalua amploarea pagubelor.

Meteorologii se aşteaptă ca taifunul Krathon/Julian să atingă uscatul de-a lungul coastei sud-vestice a Taiwanului miercuri dimineaţă sau în cursul după-amiezii aceleiaşi zile.

INTERVIURILE HotNews.ro