Sari direct la conținut

Reacția Kremlinului la atacul masiv al Iranului asupra Israelului

HotNews.ro
Reacția Kremlinului la atacul masiv al Iranului asupra Israelului
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Kremlinul a declarat miercuri că situația din Orientul Mijlociu se dezvoltă într-o direcție alarmantă și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, informează Reuters.

„Situația evoluează conform celui mai alarmant scenariu. Facem apel la toate părțile la reținere în contextul a ceea ce se întâmplă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform presei de stat.

Peskov a mai declarat miercuri reporterilor că Rusia a avut contacte cu toate părțile și a condamnat orice acțiune care a provocat moartea civililor.

Armata israeliană a anunțat miercuri, la o zi după atacul fără precedent al Iranului, că trupe de infanterie și unitățile blindate se alătură operațiunilor terestre din sudul Libanului, intensificând presiunea asupra Hezbollah, în timp ce Israelul se pregătește să riposteze împotriva Teheranului.

Kremlinul a afirmat la începutul lunii septembrie că Teheranul este partenerul Rusiei și că cele două țări dezvoltă dialogul în toate domeniile, scriu Reuters și AFP.

WSJ a relatat că Iranul a trimis rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Rusia, potrivit unor oficiali americani și europeni.

Dmitri Peskov a declarat atunci că oficialii ruși au văzut articolul, dar că nu toate astfel de relatări ale presei sunt corecte, fără a nega însă veridicitatea informației referitoare la rachetele iraniene.

„Iranul este importantul nostru partener, ne dezvoltăm relațiile comerciale și economice, ne dezvoltăm cooperarea și dialogul în toate domeniile posibile, inclusiv în cele mai sensibile”, le-a spus Peskov reporterilor.

Teheranul și Moscova s-au apropiat după ce Rusia a ordonat invazia din Ucraina, în februarie 2022, Iranul furnizând dronele sale Shahed (drone kamikaze) armatei ruse.

Relatările privind transferul de rachete iraniene către Rusia reprezintă un „război psihologic”, a declarat la momentul respectiv un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluției, Fazlollah Nozari, potrivit presei de stat.

Orice livrare iraniană de rachete balistice către Rusia ar marca o escaladare bruscă a războiului din Ucraina, a avertizat Washingtonul.

INTERVIURILE HotNews.ro