Sari direct la conținut

Noua vedetă a bursei americane e o companie de care n-a auzit aproape nimeni

HotNews.ro
Noua vedetă a bursei americane e o companie de care n-a auzit aproape nimeni
Vistra a cunoscut o creștere spectaculoasă pe bursă în 2024, FOTO: Timon Schneider / Zuma Press / Profimedia

Compania cu cel mai bun randament al acțiunilor pe bursa americană anul acesta nu este Nvidia, ci o companie în cea mai mare parte necunoscută publicului larg, scrie Markets Insider.

Site-ul financiar arată că, dintre toate companiile incluse în indicele de referință S&P 500, cele ale Vistra Corp, o companie de utilități din Irving, Texas, au cunoscut cea mai mare creștere a prețului.

Prețul acțiunilor Vistra Corp a crescut cu peste 200% de la începutul acestui an, ajungând de la 38,07 dolari la deschiderea Bursei de la New York pe 2 ianuarie la 122,55 dolari după ultima ședință de tranzacționare.

Vistra Corp vinde electricitate în mai multe state americane, de la California la Maine. Trăsătura sa definitorie este că operează pe piețe locale cu reglementări minime, evitând marile piețe regionale din SUA care pot avea plafoane stricte de preț pentru companiile de utilități.

Markets Insider notează că acest lucru permite Vistra să profite de cererea uriașă de energie care vine de la centrele de date A.I. ce operează în Statele Unite.

Vistra profită indirect de pe urma entuziasmului față de dezvoltarea A.I.

O altă trăsătură prin care compania din Texas se diferențiază de majoritatea concurenților ține de faptul că ea propune cumpărătorilor energie curată generată de centralele nucleare pe care le operează.

În luna martie Vistra a achiziționat Energy Harbor într-o tranzacție care s-a ridicat la 3,4 miliarde de dolari. Achiziția i-a oferit controlul asupra 4 centrale nucleare care generează împreună 6.400 de megawatts de energie electrică.

„Energia constantă, la cost redus și fără emisii generată de centralele nucleare pe întreg parcursul unui an se potrivește bine cu nevoile energetice constante ale centrelor de date”, a declarat analistul Travis Miller într-un raport publicat săptămâna trecută.

Pe lângă creșterea vertiginoasă a cererii pentru electricitate, Vistra a câștigat și de pe urma deciziei Rezervei Federale de la Washington de a tăia în sfârșit dobânzile de referință.

Deși reducerea dobânzilor este în general un semnal pozitiv pentru burse, companiile energetice au de câștigat și mai mult în urma unei astfel de decizii deoarece operează într-un domeniu cu consum mare de capital.

Nvidia, producătorul de cipuri care a cunoscut o creștere explozivă a capitalizării pe bursă în ultimii doi ani, și-a continuat randamentul bun și anul acesta. Până în prezent prețul acțiunilor sale a crescut cu 138% de la începutul lui 2024.

Nvidia și-a continuat traiectoria ascendentă pe bursă și anul acesta

Dintre companiile incluse în S&P 500 Nvidia este pe poziția a doua în ceea ce privește aprecierea acțiunilor anul acesta, în spatele doar a Vistra.

Însă comparațiile se opresc aici. Ascensiunea Vistra i-a adus capitalizarea de piață la aproximativ 42 de miliarde de dolari.

Nvidia este într-o cu totul altă ligă, valoarea sa totală pe bursă ridicându-se în prezent la 2,87 trilioane de dolari. Compania tech condusă de excentricul Jensen Huang este astfel a treia cea mai valoroasă companie din lume, în spatele doar a Apple și Microsoft.

În luna iunie, când capitalizarea Nvidia a urcat în premieră la peste 3 trilioane de dolari, ea a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie din lume.

INTERVIURILE HotNews.ro