Cum arată clasamentul celor mai valoroase companii din lume, după ce Nvidia a urcat pe primul loc? Europa, nicio companie în top 10
Producătorul de cipuri Nvidia, o companie cunoscută timp de ani de zile cu precădere pentru plăcile sale grafice destinate gamerilor, a devenit marți pentru prima oară cea mai valoroasă companie din lume într-un clasament în care Europa nu are nicio mare firmă pe primele 10 poziții.
La jumătatea sesiunii de tranzacționare de marți a bursei de la New York prețul acțiunilor Nvidia urcase cu 3,5%, ducând capitalizarea de piață a companiei conduse de Jensen Huang la 3,36 de trilioane de dolari.
În același timp, prețul acțiunilor Microsoft a scăzut cu 0,2%, valoarea totală pe bursă a companiei fondate de Bill Gates ajungând scăzând la 3,32 trilioane de dolari. Nvidia a depășit astfel Microsoft, devenind cea mai valoroasă companie din Statele Unite și din lume.
Având în vedere capitalizarea uriașă a acestor companii, orice oscilații minore în valoarea acțiunilor lor pot duce la răsturnări în clasament însă situația s-a menținut până la încheierea sesiunii de tranzacționare de marți a bursei americane, Nvidia terminând ziua cu o capitalizare de 3,33 trilioane de dolari, în timp ce cea a Microsoft a fost de 3,17 trilioane de dolari, potrivit site-ului de specialitate companiesmarketcap.com.
Primele poziții din clasamentul celor mai valoroase companii din lume sunt ocupate toate de giganți tech din Statele Unite, companiile Nvidia și Microsoft fiind urmate în top 10 de Apple, Alphabet (compania-mamă a Google) și Amazon.
Meta, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, ocupă poziția a 7-a, ea fiind despărțită în clasament de ceilalți giganți tech din SUA de către Aramco, compania petrolieră a Arabiei Saudite și ocupanta locului 6 în top.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, este pe 8, în timp ce Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului Warren Buffett, și producătorul farmaceutic american Eli Lilly completează clasamentul top 10.
8 din 10 cele mai valoroase companii din lume sunt din Statele Unite
Incluzând și capitalizarea totală de piață, clasamentul arată astfel:
- Nvidia (SUA) – 3,35 trilioane de dolari;
- Microsoft (SUA) – 3,317 trilioane de dolari;
- Apple (SUA) – 3,285 trilioane de dolari;
- Alphabet (SUA) – 2,171 trilioane de dolari;
- Amazon (SUA) – 1,902 trilioane de dolari;
- Aramco (Arabia Saudită) – 1,787 trilioane de dolari;
- Meta (SUA) – 1,266 trilioane de dolari;
- TSMC (Taiwan) – 931,97 miliarde de dolari;
- Berkshire Hathaway (SUA) – 880,93 miliarde de dolari;
- Eli Lilly (SUA) – 847,24 miliarde de dolari.
Novo Nordisk este cea mai valoroasă companie din Europa
Cu o capitalizare de piață de 629,19 miliarde de dolari, compania farmaceutică daneză Novo Nordisk ocupă poziția a 12-a în clasamentul celor mai valoroase companii din lume, în spatele unei alte companii din SUA, producătorul de semiconductoare și produse software Broadcom (839,05 miliarde de dolari).
Valoarea pe bursă a Novo Nordisk a cunoscut o creștere fulminantă în ultimii ani datorită succesului medicamentelor sale Ozempic și Wegovy, folosite pentru tratarea diabetului, respectiv pierderea în greutate.
În clasament urmează o serie de alte companii americane: Tesla (589,55 miliarde de dolari), JPMorgan Chase (565,71 miliarde de dolari), Visa (559,85 miliarde de dolari), Walmart (543,77 miliarde de dolari) și Exxon Mobil (490,67 miliarde de dolari).
Acestea sunt urmate pe poziția a 18-a de gigantul tech chinez Tencent, cu o capitalizare pe bursă de 455,95 miliarde de dolari. Tencent este urmat de o altă companie americană, United Health, evaluată la 442,75 miliarde de dolari.
A doua cea mai valoroasă companie din Europa, Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML), ocupă abia a 20-a poziție în clasament. Compania olandeză producătoare de echipamente pentru industria semiconductoarelor are o capitalizare de piață de 418,8 miliarde de dolari.
LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A, până recent cea mai valoroasă companie din Europa, este acum doar a treia companie europeană raportat la valoarea pe bursă, cu o cotație de 380,97 miliarde de dolari. În clasamentul general compania condusă de Bernard Arnault ocupă poziția 26.
Netflix, mai valoroasă decât majoritatea companiilor europene
Dominația companiilor americane în clasament se datorează capitalizării mult mai mari a bursei de la New York comparativ cu cele ale piețelor financiare din Europa, dar și alte părți ale lumii.
Asta face ca compania de streaming Netflix, cu o capitalizare de piață de 295,45 miliarde de dolari, să ocupe poziția 32, peste Nestlé (locul 33, cu o valoare totală de 281,76 miliarde de dolari), L’Oréal (locul 39, cu 253,57 miliarde de dolari), Hermès (locul 45, cu 238,34 miliarde de dolari) sau Roche (locul 50, cu 224,45 miliarde de dolari).
Dacă ar fi o companie europeană, Netflix ar fi a 4-a cea mai valoroasă de pe continent.
Netflix este însă în clasamentul celor mai valoroase companii din lume și peste companii majore precum Toyota (locul 36, cu 261,48 miliarde de dolari), Industrial and Commercial Bank of China (locul 37, cu 259,61 miliarde de dolari) sau Kweichow Moutai (locul 38, cu 259,19 miliarde de dolari).
Samsung, a doua cea mai valoroasă companie din Asia, ocupă poziția 24 în clasament, cu o capitalizare totală de 388,93 de miliarde de dolari.
*Cotațiile folosite pentru acest articol sunt cele de dinaintea deschiderii piețelor financiare miercuri.
FOTO Articol: © Waingro | Dreamstime.com