Sari direct la conținut

Metoda inedită prin care CIA a început să recruteze spioni în China, Iran și Coreea de Nord. Campania din Rusia a fost deja un succes, spune agenția

HotNews.ro
Metoda inedită prin care CIA a început să recruteze spioni în China, Iran și Coreea de Nord. Campania din Rusia a fost deja un succes, spune agenția
Campania de recrutare a CIA. Sursa: CIA/Facebook

„Vrem să ne asigurăm că oamenii din regimurile autoritare știu că suntem gata să discutăm”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA, citat de BBC.

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a lansat o nouă campanie pentru recrutarea de informatori în China, Iran și Coreea de Nord.

Organizația a postat miercuri mesaje pe conturile sale de social media în mandarină, farsi și coreeană, instruind utilizatorii cum să o contacteze în siguranță.

Anunțul urmează unei campanii de recrutare a informatorilor din Rusia, despre care CIA spune că a fost un succes.

„Vrem să ne asigurăm că oamenii din alte regimuri autoritare știu că suntem gata să discutăm”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA.

Mesajele de recrutare – care au fost plasate pe platforme precum X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram și LinkedIn, precum și pe dark web – solicitau numele, locația și datele de contact ale persoanelor.

Instrucțiunile detaliate sfătuiau utilizatorii să contacteze CIA prin intermediul site-ului său oficial, utilizând rețele virtuale private (VPN) criptate de încredere sau un browser web anonim, Tor, care este adesea utilizat pentru a accesa dark web.

„Nu-mi amintesc niciun fel de efort de recrutare de acest gen”

Nu este nepărat un lucru obișnuit. „Nu-mi amintesc niciun fel de efort de recrutare de acest gen, folosind YouTube sau social media în acest fel, cel puțin în coreeană”, a declarat Mason Richey, profesor asociat de politică internațională la Universitatea Hankuk de Studii Externe din Seul, citat de BBC.

„Se pare că se bazează pe succesul pe care l-au avut în Rusia – dar m-aș întreba cât de eficient va fi acest lucru, având în vedere că majoritatea nord-coreenilor nu au acces la internet”, a adăugat acesta.

Profesorul Richey a sugerat că Statele Unite ar putea viza comercianții nord-coreeni care trec neoficial frontiera cu China și ar putea avea acces la rețelele VPN.

Serviciile secrete americane consideră Coreea de Nord, Iranul și China „ținte dificile” atunci când vine vorba de colectarea de informații, având în vedere nivelul dur de supraveghere pe care toate țările îl folosesc pentru a elimina disidența.

„Acest efort reprezintă doar o modalitate prin care CIA se adaptează la un nou mediu global de represiune sporită a statelor și de supraveghere globală”, a precizat declarația agenției de spionaj.

Dar profesorul Richey a pus la îndoială valoarea oricăror informații pe care campania ar putea să le adune.

„Te întrebi câți dintre acești oameni nemulțumiți sunt suficient de aproape de putere și suficient de aproape de locurile în care se iau decizii importante”, a spus el.

„Totuși, acest lucru aruncă cel puțin niște nisip în angrenajul acestor operațiuni de contrainformații”, a adăugat el.

SUA, într-o confruntare cu un bloc emergent

Șefii serviciilor de informații americane, încurajați de eforturile din Rusia, sunt totuși încrezători că vor ajunge la un număr suficient de cetățeni nemulțumiți care sunt dispuși să îi contacteze cu informații potențial utile.

„Există o mulțime de oameni care au acces la informații și care sunt nemulțumiți de regimul Xi din China”, a declarat directorul adjunct al CIA, David Cohen, pentru Bloomberg.

„Aveți oameni în interior care, pentru o mulțime de motivații diferite, nu le place direcția în care Xi duce țara și înțeleg că există o cale de a-și ajuta propria țară prin colaborarea cu noi”, a adăugat el.

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze, a declarat că SUA desfășoară „o campanie organizată și sistematică” de dezinformare împotriva Chinei.

„Orice încercare de a crea o prăpastie între poporul chinez și PCC (Partidul Comunist Chinez) sau de a slăbi legătura lor strânsă va eșua în mod inevitabil”, a afirmat Liu într-o declarație.

Prin desfășurarea unei campanii de o asemenea amploare în diferite țări, Statele Unite arată modul în care își văd provocările de securitate națională.

„Statele Unite sunt acum convinse că nu se află doar într-o serie de confruntări bilaterale cu China și Rusia și Iran și Coreea de Nord – ci, mai degrabă, se află într-o confruntare cu un bloc emergent”, a declarat profesorul Richey.

„Ceea ce, evident, amintește de Războiul Rece”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro