Sari direct la conținut

PNL și Forța Dreptei rămân fără candidați în diaspora la parlamentare. Motivul, absența femeilor de pe listă. Orban: „Vom contesta”

HotNews.ro
Ludovic Orban, Foto: AGERPRES
Ludovic Orban, Foto: AGERPRES


Biroul de Circumscripție pentru Străinătate, cel care decide în ce privește listele din diaspora la alegerile parlamentare din 2024, a respins listele Forței Dreptei (FD) pentru Senat și ale PNL pentru Camera Deputaților pentru că nu există femei pe listă. Ludovic Orban confirmă, dar spune că va contesta decizia
.

„Da, este adevărat. Vom contesta, noi am decis încă de ieri să retragem doi candidați ca să rămână un singur candidat pe listă ca să putem să îndeplinim condițiile legale. Va rămâne candidatul de pe locul 1”, a declarat Ludovic Orban, președintele partidului Forței Dreptei, pentru HotNews. 

Surse politice spun că Biroul de Circumscripție pentru străinătate susține că și lista PNL pentru Camera Deputaților – diaspora a fost respinsă pe același motiv de către Biroul de Circumscripție pentru Străinătate.

Publicația l-a sunat și pe Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, însă acesta nu a putut fi contactat. 

Termenul-limită pentru depunerea listelor de candidați a fost marți, 2 octombrie 2024. 

Alineatul 3 din Articolul 16 din Constituția României, referitor la Egalitatea în drepturi, spune că „Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi”.

Potrivit antena3.ro, și Partidul Național Liberal a transmis că va contesta această decizie la Curtea de Apel. Liberalii sunt convinși că vor avea câștig de cauză, justificând faptul că regula este de a pune femei pe lista generală, nu neapărat pe fiecare circumscripție în parte, scrie sursa citată.

Cine se află pe liste

Potrivit unor surse politice, pe liste fac parte următorii candidați:

Forta Dreptei – Senat:

  1. Adrian-Aurel Florea
  2. Alexandru Cibotaru
  3. Iulian Cantea

PNL: Camera Deputatilor:

  1. Toader Ciuta
  2. Dorin-Constantin Coman 
  3. Alexandru Grigore Urdaș 
  4. Mihăiță Dohotar 
  5. Rareș-Ștefan Burlacu

INTERVIURILE HotNews.ro