Sari direct la conținut

„Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze. Ne pregătesc pentru iarnă, ca să spun așa”. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie

HotNews.ro
„Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze. Ne pregătesc pentru iarnă, ca să spun așa”. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie
Situația este dramatică pentru civilii din zona Pokrovsk, bombardat fără milă de ruși - FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia a scos din funcțiune aproximativ 80% din infrastructura esențială din orașul Pokrovsk, un nod logistic cheie din estul Ucrainei, în timp ce trupele Moscovei înaintează, a declarat vineri un oficial local, citat de Reuters.

Serhiy Dobriak, șeful administrației militare din Pokrovsk, a spus că forțele ruse se află la aproximativ 7 km de oraș, care se află la o intersecție de șosele și căi ferate care îl transformă într-un punct logistic important pentru armată și pentru civilii din estul regiunii Donețk.

Forțele Rusiei și-au concentrat unele dintre cele mai grele atacuri din ultimele săptămâni asupra Pokrovskului, a cărui cucerire i-ar putea permite să consolideze linia frontului în regiune și să avanseze.

„Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze”

„Inamicul ne lasă fără curent, fără apă, fără gaz. Ne pregătește pentru iarnă, ca să spun așa”, a declarat Dobriak la televiziunea națională.

În oraș au mai rămas aproximativ 13.000 de locuitori, iar oficialii ucraineni continuă planul de evacuare care durează de câteva săptămâni. În urmă cu doar o lună și jumătate, orașul găzduia peste 48.000 de persoane, a spus el.

Rusia a continuat să bombardeze orașul joi, lansând un total de nouă bombe cu planare și rănind patru persoane în două atacuri care au deteriorat elemente de infrastructură, a declarat Dobriak.

El a spus că atacurile zilnice au vizat instalații energetice și alte infrastructuri esențiale. Aproape jumătate din Pokrovsk, 10 sate și un orășel din apropiere au rămas fără curent electric, a spus el, adăugând că infrastructura energetică este „aproape imposibil de reparat”.

El a estimat nivelul distrugerilor la aproximativ patru cincimi din infrastructura esențială a orașului.

Într-un raport de vineri dimineață privind situația de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a raportat că forțele sale au respins 30 de atacuri pe frontul Pokrovsk în ultima zi, în timp ce Rusia se îndrepta spre satele Mykolaivka și Selydove.

INTERVIURILE HotNews.ro