Sari direct la conținut

VIDEO Cel puțin 15 oameni au murit în Bosnia Herțegovina, din cauza inundațiilor. Avertismentul transmis de autoritățile române

HotNews.ro
Inundații în Bosnia Herțegovina / Foto: RUSMIR SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia
Inundații în Bosnia Herțegovina / Foto: RUSMIR SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia

Inundațiile și alunecările de teren din Bosnia Herțegovina au ucis cel puțin 15 persoane, vineri, după ce o furtună a lovit țara în noaptea de joi spre vineri. Mai multe drumuri și căi ferate care leagă Capitala de orașele mari sunt închise, conform Euronews.

Pe lângă cele 15 persoane decedate, autoritățile au anunțat mai multe persoane care sunt dispărute. Ele sunt căutate de voluntari și de armată, care au fost chemați pentru operațiunile de salvare.

„Salvăm oamenii îngropați în case”

Drumurile care leagă Sarajevo, capitala Bosniei Herțegovina, de Mostar și Marea Adriatică au rămas blocate, conform presei locale citate de Euronews.

„Oră de oră primim vești despre noi victime… I-am trimis pe toți cei pe care am putut trimite. Prioritatea noastră principală este să salvăm oamenii care sunt în viață și îngropați în casele din zonele unde au avut loc alunecările de teren”, a spus Ministrul Apărării, Zukan Helez.

Majoritatea celor decedați (14) au fost raportați în Jablanica, oraș situat pe marginea unui râu. Autoritățile din oraș au spus că drumul de acces a fost complet inaccesibil, iar oamenii au rămas fără rețea de telefonie.

„Mulți oameni sunt în pericol din cauza apelor mari și alunecărilor de teren. Există informații despre victime și mulți răniți sau dispăruți”, a transmis Serviciul de Protecție Civilă.

Cod roșu de vreme rea

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis cetățenilor români care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Bosnia Herțegovina că autoritățile locale au emis cod roșu din cauza vremii, în perioada 4-6 octombrie 2024, scrie News.ro.

Potrivit MAE, mai multe drumuri au fost închise, iar ruta M17, care se întinde de la granița de nord cu Croația până la cea de sud, a devenit pe multe porţiuni imposibil de tranzitat.

INTERVIURILE HotNews.ro