Sari direct la conținut

„Negustorul morții”, Viktor Bout, revine în joc. Cu cine face afaceri cel mai mare traficant de arme

HotNews.ro
Viktor Bout, negustorul de moarte, Foto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia
Viktor Bout, negustorul de moarte, Foto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în urmă cu doi ani în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a revenit în comerțul internațional cu arme, a relatat duminică Wall Street Journal, informează Reuters.

Citând o sursă de securitate europeană anonimă și alte surse anonime familiarizate cu această chestiune, WSJ a scris că Bout încearcă să intermedieze vânzarea de arme de calibru mic militanților Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

„Când emisarii Houthi au mers la Moscova în august pentru a negocia achiziționarea de arme automate în valoare de 10 milioane de dolari, au întâlnit o față cunoscută: mustăciosul Bout”, potrivit surselor citate de WSJ.

Potențialele transferuri de arme nu au fost încă efectuate, a precizat WSJ. Acestea sunt departe de vânzarea de rachete rusești anti-navă sau antiaeriene care ar putea reprezenta o amenințare semnificativă la adresa eforturilor armatei americane de a proteja transportul maritim internațional de atacurile Houthi, a adăugat WSJ.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent informația. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

WSJ a raportat că Steve Zissou, un avocat din New York care l-a reprezentat pe Bout în SUA, a refuzat să discute dacă clientul său s-a întâlnit cu rebelii Houthi și că un purtător de cuvânt al grupării a refuzat să comenteze.

După ce s-a întors în Rusia în urma schimbului de prizonieri din decembrie 2022, Bout, în vârstă de 57 de ani, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaționalist și loial Kremlinului, dar de atunci nu prea a avut apariții publice.

Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 în Thailanda pentru mai multe acuzații legate de traficul de arme. A fost extrădat în SUA, iar în 2012 a fost condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, fiind acuzat de înarmarea rebelilor în unele dintre cele mai sângeroase conflicte din lume.

Notorietatea sa a fost atât de mare încât viața sa a contribuit la inspirarea unui film hollywoodian, Lord of War (2005), cu Nicolas Cage în rolul lui Yuri Orlov, un traficant de arme inspirat în mare măsură de Bout.

INTERVIURILE HotNews.ro