Sari direct la conținut

Moartea unui ostatic israelian, anunțată în ziua în care se împlinește un an de la atacul Hamas asupra Israelului

HotNews.ro
Moartea unui ostatic israelian, anunțată în ziua în care se împlinește un an de la atacul Hamas asupra Israelului
Portretul lui Idan Shtivi, la un miting pentru eliberarea ostaticilor Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Armata israeliană a anunțat că Idan Shtivi a fost cel mai probabil ucis la festivalul Nova în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, iar trupul său a fost dus în Gaza, relatează Times of Israel. Anunțul a fost făcută luni, când se împlinește un an de la atacul surpriză asupra teritoriului israelian, de către Forumul Familiilor Ostatici și a fost confirmat de către armata israeliană.

Armata a precizat că, în urma dovezilor adunate, a concluzionat că bărbatul care era trecut pe lista ostaticilor a fost ucis în ziua atacului în timp ce participa la festivalul atacat de către luptătorii Hamas.

Forțele de apărare israeliene spun că au informat duminică familia lui Shtivi că, pe baza unor noi informații, armata a ajuns la concluzia că acesta a fost ucis în timpul atacului din 7 octombrie asupra festivalului de muzică Nova, iar corpul său a fost dus în Gaza unde se află în prezent.

Shtivi, în vârstă de 28 de ani, a fost luat ostatic de teroriştii Hamas la festivalul Nova, unde era fotograf voluntar. S-a alăturat petrecerii la ora 6, iar o oră mai târziu şi-a sunat prietena, spunându-i despre rachetele care zburau deasupra şi că va plecă. A părăsit zona cu maşina sa împreună cu doi prieteni, Lior şi Yulia, dar a fost blocat de terorişti pe drumul spre nord. Apoi a întors maşina şi a început să meargă spre sud, însă a pierdut controlul vehiculului şi a lovit un copac.

Ultima dată a fost văzut în acel loc, iar maşina a fost găsită mai târziu, plină de găuri de gloanţe şi sânge. Cadavrele prietenilor săi au fost găsite, dar Shtivi a fost identificat ulterior de forţele de securitate ca fiind luat ostatic în Gaza.

Armata spune că „decizia de a-l declara mort s-a bazat de informații care au fost confirmate de un grup de experți de la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanți de la Ministerul Afacerilor Religioase și de la Poliția din Israel”.

„Armata operează cu o serie de metode pentru a încerca să obțină informații despre ostaticii din Gaza”, spune armata.

Potrivit ultimelor informații comunicate de autoritățile israeliene, 34 din ultimii 97 de ostatici răpiți și duși în Gaza sunt morți.

INTERVIURILE HotNews.ro