Sari direct la conținut

Notari prinși de ANAF că au cumpărat mașini pe care le-au folosit în scop personal, dar au dedus TVA

HotNews.ro
Notari prinși de ANAF că au cumpărat mașini pe care le-au folosit în scop personal, dar au dedus TVA
Masini in trafic (foto Shutterstock)

ANAF a avut o inspecție fiscală la o societate profesională notarială în luna august, conform unui document al instituției consultat de HotNews.ro. Perioada verificată a fost 2 mai 2019 – 30 iunie 2023.

Fiscul a constatat TVA nedeductibilă din achiziții de bunuri, respectiv avansuri autoturisme, materiale de construcții, skyjet și altele în scop personal plus servicii turistice.

În plus, a mai fost TVA nedeductibilă în procent de 50% pentru piese auto, carburanți și rate de leasing. Ei nu au prezentat documente justificative „din care să rezulte folosirea parcului auto numai în scopul desfășurării activității economice”.

În plus, notarii au cumpărat din afara țării o mașină pentru care au dedus TVA, aceasta fiind folosită în scop personal.

Așadar, Fiscul le-a stabilit de plătit TVA-ul aferent și impozite suplimentare pe activități independente pentru fiecare în parte.

ANAF nu oferă detalii despre sumele respective ori numele societății ori persoanelor respective, motivul fiind legat de secretul fiscal.

Dacă nu au plătit, pot beneficia de amnistie fiscală. ANAF a publicat recent un Ghid în acest sens.

Foarte mulți antreprenori din România, chiar și unii politicieni, preferă să cumpere mașinile pe care le folosesc în scop personal pe firmă. Motivul este unul economic: îi costă mai puțin și mai au unele beneficii. Nu este ilegal: chiar legislația fiscală încurajează acest lucru.

Pentru mai multe detalii vezi: De ce antreprenorii și politicienii preferă să-și ia mașini pe firmă? Cum arată avantajele fiscale

Cei care cumpără mașini pe firmă pentru a le da spre folosință rudelor, care nu au niciun fel de legătură cu firma în cauză, riscă între 6 luni – 3 ani de închisoare ori amendă dacă sunt descoperiți de ANAF. Am detaliat acest lucru într-un alt material: Poate folosi soțul mașina firmei soției, dacă nu are nicio legătură cu societatea? Cornel Grama: Un inspector „mai binevoitor” poate merge pe latura penală

INTERVIURILE HotNews.ro