Sari direct la conținut

De ce antreprenorii și politicienii preferă să-și ia mașini pe firmă? Cum arată avantajele fiscale

HotNews.ro
Masina firmei in scop personal, Foto: Sudheer K.s | Dreamstime.com
Masina firmei in scop personal, Foto: Sudheer K.s | Dreamstime.com

Foarte mulți antreprenori din România, chiar și unii politicieni, preferă să cumpere mașinile pe care le folosesc în scop personal pe firmă. Motivul este unul economic: îi costă mai puțin și mai au unele beneficii. Nu este ilegal: chiar legislația fiscală încurajează acest lucru.

*Acest material a fost realizat cu sprijinul lui Cornel Grama – consultant fiscal, precum și a altor experți care n-au dorit să fie menționați

Care sunt avantajele economice atunci când iei o mașină pe firmă:

1. Deducere de TVA

Atunci când mașina este cumpărată pe firmă, acest lucru te costă mai puțin. Aici sunt două variante:
• Deducere completă a TVA
• Deducere în proporție de 50%

Diferența dintre cele două este dacă folosești mașina și în scop personal. De exemplu, dacă o folosești exclusiv pentru activitatea firmei, atunci poți deduce complet TVA, dar pentru asta trebuie să faci foi de parcurs.

Ce spune Legea în acest sens: „În vederea exercitării dreptului de deducere a taxei orice persoană impozabilă trebuie să dețină documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei și să întocmească foaia de parcurs care trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs”.

Dacă e folosită mai mult pentru nevoile personale zilnice: 50% și nu-ți mai bați capul cu foile de parcurs.

Despre ce articol este vorba?

„ART. 298 – Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepție de la prevederile art. 297 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate și a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice”

Care sunt excepțiile:

„(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate: Norme metodologice

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către școlile de șoferi;
e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosință este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operațional;
f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial”

Adică în aceste cazuri se deduce TVA în proporție de 100%, fără să-ți mai bați capul cu foile de parcurs. Altfel, cel mai simplu este să alegi 50%.

2. Deducere la carburanți

O altă deducere ține de costurile cu benzina, motorina sau gazul. În acest caz, principiul este același ca la TVA. Dacă mașina este folosită și în scop personal, atunci poți deduce doar 50% din acest cost. Altfel, trebuie să faci foi de parcurs.

Majoritatea preferă să deducă 50% ca să nu-și bată capul cu această chestiune.

3. Amortizare

Luând mașina pe firmă, poți amortiza o parte din cheltuială. Aceasta este în valoare de maxim 1.500 lei/lună pentru o perioadă cuprinsă între 4-6 ani. Diferența este cheltuială nedeductibilă.

La toate cele mai de mai sus se adaugă și alte cheltuieli cu piese de schimb sau reparații, dar în acest caz este vorba despre 50%.

Este foarte bine, din punct de vedere fiscal, faptul că există aceste deduceri, dacă ne referim procentul de 50% din TVA, carburanți sau piese de schimb/reparații. Dacă s-ar modifica Codul fiscal și ar trebui să facă toți foi de parcurs, n-ar putea ANAF să verifice atâția antreprenori și firme. Așa măcar Statul primește 50% din cheltuieli.

Cei care cumpără mașini pe firmă pentru a le da spre folosință rudelor, care nu au niciun fel de legătură cu firma în cauză, riscă între 6 luni – 3 ani de închisoare ori amendă dacă sunt descoperiți de ANAF. Am detaliat acest lucru într-un alt material: Poate folosi soțul mașina firmei soției, dacă nu are nicio legătură cu societatea? Cornel Grama: Un inspector „mai binevoitor” poate merge pe latura penală

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro