Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Regulile de înscriere se vor schimba la anul / Cine a fraudat va fi prins, spune ministrul Mediului

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com

Regulile de înscriere a persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice se vor schimba de la anul, întrucât nu se dorește transformarea într-o „olimpiadă națională de competențe digitale”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a arătat că o treime dintre cei care s-au înscris au trimis dosarul în mai puțin de un minut, iar cei care vor fi prinși că au fraudat vor fi descalificați.

  • „Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați vor plăti.
  • Vreo 35% (au introdus datele în mai puțin de un minut – n.r.), iar cea mai mare parte a aplicanților, 60%, au introdus aceste date într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%.
  • În același timp, însă, nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o olimpiadă națională de competențe digitale. Asta înseamnă că va trebui să ne gândim la niște factori de departajare, va trebui să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, a afirmat Fechet, la Digi24.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat ulterior pe Facebook un centralizator privind numărul dosarelor din programul Casa Verde Fotovoltaice pe intervale din timp.

Un număr de 2.448 de dosare au fost înscrise în mai puțin de 30 de secunde.

Ediția din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale care au avut loc între 27 septembrie și 8 octombrie. Urmează ca instalatorii să verifice documentele înscrise în aplicație și să transmită către AFM lista cu solicitanții care se încadrează și cei care nu. Abia apoi AFM va publica listele cu cei admiși și respinși.

Un soft vândut pe internet înscria un dosar în 9 secunde, completând inclusiv codurile captcha

Asociația Prosumatorilor din România a atras atenția că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au terminat într-un timp atât de scurt, încât ridică suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale.

Timpii de înscriere au fost între 1 minut și 5 secunde și 2 minute.

Asociația a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că înscrierea într-un minut nu pare exagerată, însă suspiciunea vine din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

Un soft care se vinde cu 250 de lei pe internet rezolvă înscrierea persoanelor fizice în programul Casa Verde chiar și în 9 secunde, completând automat inclusiv cele două coduri captcha, cu ajutorul inteligenței artificiale, după cum arată un filmuleț postat de cel care îl comercializează.

„Extensia de depunere dosar pentru fonduri Casa Verde de la (…) se distinge de toate celelalte disponibile. Completează automat toate câmpurile de text, încarcă fișiere automat și include un modul experimental de rezolvare Captcha bazat pe inteligență artificială. Dezvoltată de o firmă specializată, oferim suport non-stop, 24/7. Prețul este de 250 lei (TVA inclus), iar factura va fi emisă și încărcată în eFactura”, spune cel care vinde softul.

Aceasta deși AFM preciza că anul acesta a adăugat un cod suplimentar de verificare captcha tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor.

  • „Administrația Fondului pentru Mediu a dezvoltat și utilizat aceeași aplicație informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca și anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor.
  • Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeași pentru toate regiunile, iar funcționalitățile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, spune AFM.

În filmulețul pe care îl postează pe Facebook, utilizatorul arată cum toată pagina este completată automat, inclusiv cele două coduri captcha, iar dosarul este depus în 9 secunde.

„Nouă secunde. Recomandarea noastră este să nu se depună așa rapid, ci undeva la undeva între 20 și 30 de secunde”, spune el la finalul filmulețului.

Într-o discuție privată cu reporterul HotNews.ro, persoana care vinde acel soft susține că programul „se va folosi pe proprie răspundere”.

Este legală folosirea AI pentru rezolvarea codurilor captcha?, l-am întrebat.
„Nu scrie nicăieri că este sau nu, mai ales ca ei zic ca exact aia este „protecția”, a răspuns el, precizând că a folosit acest soft la toate sesiunile, iar AFM a transmis public că nu s-au găsit dovezi de fraudare.

HotNews.ro a întrebat și la AFM dacă folosirea acestui soft este compatibilă cu regulamentul programului, însă nu am primit un răspuns până acum.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro