Sari direct la conținut

Suspiciuni de fraudă în programul Casa Verde Fotovoltaice / Asociația Prosumatorilor bănuiește că s-a folosit inteligența artificială pentru înscrieri rapide

HotNews.ro
Suspiciuni de fraudă în programul Casa Verde Fotovoltaice / Asociația Prosumatorilor bănuiește că s-a folosit inteligența artificială pentru înscrieri rapide
S-a folosit AI în programul Casa Verde Fotovoltaice - FOTO: Shutterstock.com

Asociația Prosumatorilor din România susține că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov s-au terminat într-un timp atât de scurt, încât ridică suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale. HotNews.ro a cerut o reacție la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), dar deocamdată reprezentanții instituției nu au răspuns nimic.

Potrivit AFM, vineri bugetul pentru această regiune s-a epuizat într-un timp-record, respectiv 1 minut și 5 secunde, în timp ce, pentru celelalte cinci sesiuni anterioare, fondurile s-au terminat în aproximativ 2 minute.

„Ajutor” contra cost

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona București – Ilfov au coborât ștacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație.

În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de „ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei și ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Asociația susține că înscrierea într-un minut nu pare exagerată, însă suspiciunea vine din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

  • „În urma discuțiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligența Artificială.
  • Pentru a demonstra acest lucru, Asociația Prosumatorilor din România (A.P.C.E.) a cerut oficial către AFM să ne informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.
  • Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare a unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicație”, se mai arată în comunicatul Asociației Prosumatorilor.

Asociația Prosumatorilor propune acordarea fondurilor printr-o loterie

APCE propune pentru edițiile viitoare ale programului ca, în cazul în care nu există o altă soluție în afara principiului „primul venit-primul servit”, dosarele care primesc finanțare să fie extrase aleatoriu printr-un program computerizat elaborat și securizat de către STS.

„În acest fel, vom da șanse egale tuturor celor care se înscriu și eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri”.

HotNews.ro a cerut Administrației Fondului pentru Mediu să precizeze dacă până acum au existat suspiciuni de fraudare a programului, dar nu am primit un răspuns până la publicarea articolului.

Singura declarație a oficialilor pe această temă este a ministrului Mediului, Mircea Fechet, care spunea pe 30 septembrie, pentru știrileprotv.ro:

„Primul venit-primul servit e un principiu care până acum a funcționat. Ce mă interesează pe mine personal ca ministru este pe de o parte integritatea sistemului, sistemul informatic să nu fie viciat de nicio aplicaţie informatică, de nicio metodă care ar putea să înscrie rapid în câteva secunde persoanele, și mi s-a comunicat că până acum nu s-a întâmplat”.

Fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice

Anul acesta, fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare, iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

Ediția din acest an a debutat vineri, 27 septembrie, iar până acum au avut loc șase sesiuni, în cadrul cărora s-au înscris 51.919 de persoane fizice. Validitatea documentelor celor înscriși va fi verificată ulterior.

Au mai rămas două sesiuni din această ediție. Luni, 7 octombrie, se vor înscrie locuitorii din regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), iar marți, 8 octombrie, cei din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

Cine își trimite actele pe internet unor necunoscuți se poate trezi cu credite pe numele său

HotNews.ro a scris recent că, în contextul în care fondurile pentru fiecare sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se epuizează în câteva minute, pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde.

Unii se oferă chiar și gratuit să facă acest lucru.

Solicitările sunt și în sens invers, adică există oameni care cer ajutorul altora să le completeze mai repede aplicația de înscriere.

Problema este că, pentru a apela la alte persoane, trebuie să le trimitem documentele care vor fi încărcate în aplicație, respectiv buletinul, extrasul de carte funciară și două adeverințe din care să reiasă că nu avem datorii la bugetul local și național.

„Acea copie de act de identitate poate fi folosită pentru a încerca fraude bancare, fraude financiare sau fel de fel de alte încercări de impersonare”, a explicat, pentru HotNews.ro, Tudor Galoș, consultant în protecția datelor persoanale.

Oamenii se pot trezi cu credite pe numele lor la tot felul de instituții financiare nebancare, cum au fost nenumărate cazuri în trecut.

  • „Unele IFN-uri, într-adevăr, au luat în ultima vreme măsuri suplimentare, dar altele nu au luat măsuri avansate, cum ar fi, să zicem, identificare tridimensională a persoanei care încearcă să ia un credit. Și atunci, când vrei să iei un credit de la distanță, sunt oameni care trec de astfel de încercări.
  • Am văzut sisteme care nu se prind, mai ales dacă falsul este bine executat. Efectiv sunt oameni care se machiază ca să arate fix ca în acea poză din buletin”, a continuat Galoș.

Specialistul a precizat că o astfel de intermediere, cum este completarea aplicației pentru Casa Verde Fotovoltaice, trebuie făcută cu firme specializate, cu care să încheiem un contract de confidențialitate.

„Tu speri să rezolvi o problemă și de fapt creezi alta. Aceste păcăleli care se bazează pe naivitatea altor persoane se întâmplă. Furturile de identitate sunt foarte serioase”, a subliniat Galoș.

INTERVIURILE HotNews.ro