Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu anunță că își depune demisia, dacă PNL iese de la guvernare: Categoric! Liderul PSD numește „tâmpenii” acuzele lui Ciucă și exclude o alianță cu AUR

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, la Guvern / Sursa: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, la Guvern / Sursa: Inquam Photos / George Călinin

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că își va depune demisia dacă PNL decide să iasă de la guvernare. „Categoric”, a spus Ciolacu, care a catalogat drept „tâmpenii” acuzațiile liderului PNL legate de posibila fraudă electorală a PSD ori alianța cu AUR. „Domnul Ciucă poate să spună orice, dar v-am spus că este exclus ca PSD sa facă o alianță cu AUR. Cu astfel de minciuni nu poți câștiga alegerile”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a făcut aceste declarații miercuri, înainte de prima ședință de Guvern după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă a anunțat ruperea Coalliției cu PSD.

Liderul PSD a catalogat drept „tâmpenii” acuzațiile liderului PNL care a spus că partidul pe care-l conduce rămâne la guvernare pentru a împiedica PSD să fraudeze alegerile.

  • „Multe tâmpenii se spun în perioada de campanie electorală. Este una dintre ele. Cum voi frauda alegerile când ministrul de Interne este Cătălin Predoiu? Nu e Cătălin Predoriu, spuneți-mi și mie cum fraudăm alegerile?
  • Părerea mea este că sunt niște lozinci care au funcționat prin anii ’92-96 uitand ca noi suntem în anul 2024. Putem chema observatori internaționali, dar cred ca ne facemd e râs ca țară”, a spus Ciolacu.

La fel a catalogat Ciolacu și acuzațiile lui Ciucă privind o alianță cu AUR.

  • „E în seria de tâmpenii spuse în campanie electorală. Poate să spuna orice, dar v-am spus că este exclus vreodată ca PSD sa facă o alianță cu AUR. Cu astfel de minciuni nu câștigi alegerile.
  • Mă asteptam să fim mai inventivi în această campanie, nu cu tampenii de genul ca PSD fură, ca are puterea totală. Îmi aduc aminte ca dl Iohannis își dorea să aiba guvernul său.
  • Eu v-am anunțat că primul ministru nu va fi de la PSD și acest lucru îl voi face dupa alegeri, dupa 1 decembrie, dupa ce romanii se vor exprima prin vot”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu, întrebat dacă nu l-ar avantaja un tur 2 cu liderul AUR: Prea multe scenarite, eu sunt un om simplu

Liderul PSD a fost întrebat și dacă nu ar fi avantajat de un tur 2 la prezidețiale cu George Simion, liderul AUR.

  • „Nu mă avantajează. Mă avantajează doar ce vor românii. V-am mai spus. Eu sunt un om simplu. Prea multe scenarite te încurcă”, a răspuns Ciolacu.

Se poate reface guvernul cu PNL după alegeri?

  • „Da, de ce nu, dar acest lucru îl decid românii”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu anunță modificarea legii de funcționare a CCR: Să mai fie o cale de atac

Premierul a anunțat că PSD pregătește și modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale, astfel încât să mai fie o cale de atac și decizia CCR să nu fie definitivă.

„Eu cred că este corect ca orice candidat (n.a prezidențiale) să meargă totuși cu un avocat pe drept constiuțional să explice. Este un drept să te aperi. Nu poți să iei o decizie ca nici măcar avocatul să nu aibă ceva de spus”, a declarat Ciolacu.

Liberalii au respins marți o ieșire de la guvernare: „Nu au fost discuții pe retragerea miniștrilor”

Liberalii vor continua să facă parte din guvern pentru ca PSD să nu exercite în totalitate puterea în România, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, într-o declarație făcută la finalul ședinței de partid de marți. Anunțul a venit la scurt timp după ce PSD a făcut „apel la PNL să revină la masa Coaliției și să se comporte responsabil”.

„În momentul de față administrăm o situație pentru a duce la capăt acest mandat. (nr. întrebat dacă s-a discutat ieșirea de la guvernare) Nu, președintele a explicat acest lucru. E normal și firesc să încercăm în aceste două luni rămase să mențimen la nivel de funcționare un guvern care să organizeze alegerile și, din punct de vedere politic, să nu lasăm PSD să exercite puterea în totalitate”, a precizat Ionuț Stroe.

El a subliniat că rolul ședinței a fost de a stabilit proiectele pe care liberalii le vor susține în ședința de guvern programată miercuri și nu o posibilă ieșire de la guvernare ca urma a anunțului făcut de Nicolae Ciucă, în ziua precedentă, privind ruperea coaliției de guvernare.

El a respins și o retragere din Guvern a miniștrilor de la PNL. „Nu, nu au fost discuții pe retragerea miniștrilor PNL”, a subliniat Ionuț Stroe.

Marți, G4Media a relatat pe surse că premierul Marcel Ciolacu își depune mandatul dacă miniștrii PNL pleacă din Guvern. De altfel, nu este pentru prima dată când premierul spune că nu va rămâne la guvernare dacă liberalii pleacă.

Conducerea centrală a PNL se va întâlni miercuri seară la Vila Lac cu toți liderii de organizații județene pentru a decide dacă partidul rămâne la guvernare cu PSD sau rupe guvernul, au declarat pentru G4Media surse liberale. PNL a programat joi o ședință a Biroului Politic Național.

Ruperea coaliției de guvernare

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară că rupe coaliția cu PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că are „în ADN-ul său abuzul de putere”. El a spus că PNL va rămâne totuși în guvern, „pentru a împiedica abuzurile PSD”. Decizia a fost anunțată pe Facebook și motivată prin hotărârea Curții Constituționale, care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale.

INTERVIURILE HotNews.ro