Sari direct la conținut

VIDEO Nicolae Ciucă anunță că rupe coaliția de guvernare: PSD are în ADN-ul său abuzul de putere / Rămânem în executiv pentru a împiedica escaladarea abuzurilor

HotNews.ro
VIDEO Nicolae Ciucă anunță că rupe coaliția de guvernare: PSD are în ADN-ul său abuzul de putere / Rămânem în executiv pentru a împiedica escaladarea abuzurilor
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la evenimentul de deschidere a BSDA 2024 - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară că rupe coaliția cu PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că are „în ADN-ul său abuzul de putere”. El a spus că PNL va rămâne totuși în guvern, „pentru a împiedica abuzurile PSD”. Decizia a fost anunțată pe Facebook și motivată prin hotărârea Curții Constituționale, care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale.

PNL rămâne în guvern, motivând ca obiectiv împiedicarea escaladării abuzurilor din partea PSD

Ciucă a mai spus în discursul său video că ar fi iresponsabil din partea PNL să iasă de la guvernare, pentru că asta ar însemna să ca PSD să aibă mână liberă la abuzuri.

  • „Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele bugetare în acțiuni populiste și către clientele de partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o”, subliniază președintele PNL.

Liderul PNL subliniază că extremismul ar trebui limitat prin convingerea românilor să votzele opțiunile democrateice, nu prin abuz.

  • „Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta e calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase. Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice. 
  • Reacția solidară a populației pe tema deciziei CCR este cu democrația, nu cu o persoană extremistă.
  • Toată România vrea să trăiască într-o țară prosperă și liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid”.
  • „Direcția democrațiilor consolidate precum și statutul de țară membră NATO, UE și a parteneriatului transatlantic reprezintă singura cale pentru România. Pentru că aceasta înseamnă libertate, democrație, garantarea drepturilor cetățenești și bunăstare. Mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare. Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu”.

Anterior, Nicolae Ciucă, a afirmat, la B1TV, că în momentul de faţă PNL a ”întrerupt orice dialog politic” cu PSD, el spunând că liberalii rămân la guvernare pentru a fi ”gardienii democraţiei şi libertăţii”.

”Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a afirmat liderul PNL despre cel de-al doilea lider al coaliţiei, Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

Alianța se rupe cu mai puțin de două luni înainte de alegerile legislative

În 2021, PSD și PNL creau o alianță politică, cu sprijinul UDMR, Coaliția Naționale pentu România”. Documentul prevedea și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD. 

Primul premier, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, a fost Nicolae Ionel Ciucă. A urmat apoi Marcel Ciolacu, care a preluat funcție de premier în iunie 2023 până la alegerile generale din 2024.

Diana Șoșoacă, scoasă din cursa prezidențiale de CCR

Amintim că sâmbătă judecătorii CCR au scos-o din cursa pentru alegerile prezidențială pe Diana Șoșoacă, europarlamentar și președinte al Partidului SOS România. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă. 

Cei cinci judecători CCR care au votat pentru admiterea contestației sunt, potrivit surselor G4Media, Marian Enache (propus de PSD), Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, susținut de PSD), Attila Varga (propus de UDMR), Cristian Deliorga (fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD) și Gheorghe Stan (fost șef controversat al Secției Speciale pentru magistrați, propus de PSD).

Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac. După decizia CCR, și-a depus a doua oară candidatura la BEC, însă acesta a fost respinsă. Șoșoacă a atacat la CCR decizia BEC, iar luni Curtea i-a respins sesizarea.

Ea a acuzat că eliminarea sa din alegeri s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”.

Mai mulți lideri politici, între care Elena Lasconi și Nicolae Ciucă, au acuzat că în spatele deciziei se află PSD.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro