Sari direct la conținut

Un agent plasat în Kremlin a dezvăluit SUA în avans planul invaziei rusești în Ucraina. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia
Vladimir Putin, fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Statele Unite au reușit să adune date suficient de convingătoare cu privire la viitoarea invazie rusă în Ucraina datorită unor surse din cele mai înalte eșaloane ale puterii ruse. Este o dezvăluire apărută în cartea „Război”, scrisă de Bob Woodward, câștigător al premiului Pulitzer și fost jurnalist la Washington Post, devenit celebru pentru investigația sa în afacerea Watergate, scrie The Moscow Times.

Până în octombrie 2021, SUA aveau deja o cantitate uriașă de date care arătau „în mod convingător” că Vladimir Putin plănuia să trimită 175.000 de soldați în Ucraina, potrivit CNN, care a primit o copie a volumului. A fost o „realizare incredibilă” pentru serviciile secrete, care au avut inclusiv un insider de la Kremlin, a declarat Woodward.

„Era ca și cum ar fi pătruns în cortul comandantului inamic și, aplecându-se asupra hărților, ar fi analizat numărul și mișcarea brigăzilor și toate acțiunile planificate în timpul invaziei”, a scris jurnalistul.

Președintele Joe Biden și consilierii săi au luat în serios intențiile lui Putin, dar totuși le-au găsit greu de crezut. „Ar fi o nebunie”, ar fi spus președintele.

„Vor ataca, vor ataca”

Liderii din Uniunea Europeană au refuzat să creadă până la sfârșit că Rusia va declanșa un război, a declarat atunci Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în octombrie 2022.

„Americanii ne-au spus: «Vor ataca, vor ataca», și chiar nu am vrut să credem. Îmi amintesc foarte bine când (secretarul de stat american Anthony) Blinken m-a sunat și mi-a spus: «Se va întâmpla în acest weekend». Și două zile mai târziu, la ora 5 dimineața, (Rusia) a început să bombardeze Kievul”, a spus Borrell.

Biden a încercat să reducă tensiunile în iunie 2021, după ce Rusia a desfășurat zeci de mii de trupe și echipamente militare la frontiera ucraineană în primăvară.

După ce Biden s-a întâlnit cu Putin la Geneva, unele trupe au fost retrase. Dar, în toamnă, Washingtonul și-a dat seama că Putin nu renunțase la intențiile sale și a luat măsura fără precedent de a publica informații ale serviciilor secrete și de a acuza public Kremlinul de pregătirea unei invazii.

„Acest nenorocit de Putin!”

Biden a vorbit cu Putin de două ori în decembrie 2021. Cei doi au vorbit mai întâi prin intermediul unei legături video, apoi au avut ceea ce Woodward descrie drept o „conversație aprinsă de 50 de minute”, în care Putin a evocat la un moment dat „riscul unui război nuclear într-un mod amenințător”.

Biden a răspuns amintindu-le consilierilor săi că un război nuclear „nu poate fi câștigat”, relatează Woodward.

Potrivit cărții, la scurt timp după începerea războiului, președintele american le-a spus consilierilor săi în cadrul unei întâlniri din Biroul Oval: „Acest nenorocit de Putin! Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”.

În ciuda avertismentelor repetate, nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a crezut cu adevărat într-un atac, deși vicepreședinta Kamala Harris chiar i-a spus în februarie 2022, la Conferința de Securitate de la Munchen, că ar putea fi ultima dată când se văd.

INTERVIURILE HotNews.ro