Sari direct la conținut

Viktor Orban a cerut în plenul Parlamentului UE ca România și Bulgaria să devină membre depline în Schengen până la sfârșitul anului

HotNews.ro
Viktor Orban a cerut în plenul Parlamentului UE ca România și Bulgaria să devină membre depline în Schengen până la sfârșitul anului
Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține o conferință de presă, în marja unei sesiuni plenare la Parlamentul European din Strasbourg, Franța, pe 8 octombrie 2024. Sursa foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Chestiunea va fi discutată la summitul Justiție și Afaceri Interne de joi de la Bruxelles, Austria fiind în acest moment singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, scrie Agerpres.

Preşedinţia ungară a Consiliului UE cere ca până la sfârşitul anului, Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului UE, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei ungare.

Premierul ungar a spus că sistemul de azil nu funcţionează şi că, „dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată“.

„Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere“, a mai spus Orban în cadrul dezbaterii.

În context, Viktor Orban a propus un sistem care să permită întâlniri la vârf între şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre Schengen, aşa cum s-a întâmplat cu zona euro în 2008, în timpul crizei financiare.

Chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutată la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi de la Bruxelles.

Oficialii români, încrezători într-un semnal pozitiv la Consiliul JAI

Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu se declarase marți încrezător că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului viitor, deşi a admis că la Consiliului JAI de joi nu se va întâmpla nimic concret.

Eurodeputatul PSD a solicitat în Parlamentul European luni, în cadrul unei dezbateri privind reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către anumite state membre, ca României să i se ofere o perspectivă concretă privind aderarea cu frontierele terestre până la sfârşitul anului în cadrul Consiliului JAI de săptămâna aceasta.

Eurodeputatul PSD a precizat că, pentru a susţine acest demers, el personal şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor române sunt în contact cu Comisia Europeană şi statele membre, între care şi Austria.

„Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului. Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie”, a tras el un semnal de alarmă, potrivit Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi-a arătat de asemenea convingere că, la Consiliul JAI din 10 octombrie, România va primi semnalele pozitive în perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024 privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, a declarat Predoiu, potrivit site-ului MAI.

INTERVIURILE HotNews.ro