Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski anunță că situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului în 2025

HotNews.ro
Volodimir Zelenski anunță că situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului în 2025
Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a lua măsuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina nu mai târziu de 2025, relatează Reuters.

„În octombrie, noiembrie și decembrie avem șansa de a mișca lucrurile spre pace și stabilitate durabilă. Situația de pe câmpul de luptă creează oportunitatea de a face această alegere – alegerea unei acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului nu mai târziu de 2025”, a declarat liderul de la Kiev la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est de la Dubrovnik.

Discuțiile de la summitul din Croația la care participă miercuri Zelenski se vor concentra pe obținerea păcii, pe calea Ucrainei către NATO și UE, precum și pe reconstrucția Ucrainei, a declarat Zelenski.

În timpul summitului precedent, desfășurat la începutul anului 2024, participanții au semnat o declarație comună de susținere a Kievului, denunțând în același timp agresiunea rusă.

Summitul va găzdui lideri și miniștri de externe din Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, România, Slovenia și Turcia.

El vine într-un moment în care Volodimir Zelenski a primit o lovitură majoră după ce președintele american Joe Biden și-a anulat marți călătoria de patru zile din Germania, la reuniunea de la Ramstein, care ar fi trebuit să culmineze cu prezentarea de către Volodimir Zelenski a „planului victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia. Reuniunea a fost anulată, dar Volodimir Zelenski va merge vineri la Berlin pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz.

INTERVIURILE HotNews.ro