Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă promite măsuri în cazul Nelu Tătaru / Vasile Blaga: „Tătaru ar trebui să se retragă” / Ministra Justiției Alina Gorghiu evită să comenteze

HotNews.ro
Nicolae Ciucă promite măsuri în cazul Nelu Tătaru / Vasile Blaga: „Tătaru ar trebui să se retragă” / Ministra Justiției Alina Gorghiu evită să comenteze
Nicolae Ciucă Inquam Photos / George Călin

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat joi că în şedinţa Biroului Politic Naţional se va discuta despre situaţia fostului ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, ridicat din spital pentru luare de mită, iar ulterior vor fi anunţate măsurile, scrie Agerpres.

Liderul liberal a asigurat joi că partidul va lua măsuri pe care le va anunța tot joi, după finalul ședinței Biroului Politic Naţional.

„Ca de fiecare dată PNL va respecta prevederile statutului şi va lua măsuri în consecinţă. Avem şedinţa BPN acum şi vom anunţa măsurile imediat după ce se termină”, a spus Ciucă înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, care are loc la Parlament.

Întrebat dacă îi va recomanda lui Nelu Tătaru să se retragă, el a răspuns: „Vom lua măsuri în BPN, acum“.

Blaga: „Când m-a chemat Portocală la Ploieşti, mi-am dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL”

Preşedintele interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga, a declarat că Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidaţi la parlamentare, susţinând că acesta este un act de demnitate, scrie Agerpres.

„V-aş aduce aminte că aşa ar trebui să procedeze toată lumea. Asta nu a făcut bine PNL în ultimii ani ce s-a întâmplat, că nu a luat măsuri. M-aş da exemplu pe mine, când m-a chemat Portocală la Ploieşti, mi-am dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL. E adevărat că după şapte ani de zile nouă judecători – cred că este caz unic în România – în unanimitate au spus că sunt nevinovat, dar una este asta – prezumţia de nevinovăţie – şi alta este expresia politică”, a spus Blaga, înainte de şedinţa BPN a PNL care are loc la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează situaţia lui Nelu Tătaru.

Chestionat dacă este de părere că Nelu Tătaru ar trebui să se retragă, el a răspuns: „Părerea mea că da. Oricine în astfel de situaţie”.

„Eu mai ţin minte de un domn de pe la Teleorman, să nu greşesc, de la noi, care este trimis în judecată de vreo patru-cinci ani şi acum, că nu este pe listă, dintr-o dată i-a venit mintea la cap şi sprijină un alt candidat la Preşedinţie. Lucrurile acestea le vedeţi şi dumneavoastră. Din moment ce ai astfel de probleme, trebuie să te retragi”, a mai spus Blaga.

Întrebat dacă este de părere că Nelu Tătaru este vinovat, el a răspuns: „Nici pe departe, (…) dar una e una, alta e alta”.

El a fost chestionat dacă Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidaţi la parlamentare. „Părerea mea este că trebuie să se retragă el. Este act de demnitate”, a afirmat Blaga.

Ministra Justiției așteaptă comunicările statului

În schimb, ministra liberală a Justiţiei Alina Gorghiu a evitat o declarație, așteptând „o comunicare oficială de la instituţiile statului”.

„Am vazut sursele, în momentul în care vom vedea o comunicare oficială de la instituţiile statului, atunci vom putea comenta”, a fost răspunsul lui Gorghiu la solicitarea jurnaliştilor de a comenta acuzaţiile de luare de mită aduse lui Tătaru, scrie News.ro.

La rândul său, ministra Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că integritatea trebuie să primeze la oamenii politici.

„Eu am văzut ştire în actualizare, doar titlul. Cred că trebuie să vedem un pic despre ce este vorba. Cunoaşteţi deja poziţia mea în timp, că integritatea este prima care trebuie să primeze la oamenii politic”, a afirmat Turcan.

Bani, carne, ouă

Fostul ministru al Sănătății din pandemie, Nelu Tătaru, deputat PNL, a fost ridicat din spital pentru luare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că Nelu Tătaru este vizat pentru peste 100 de fapte de luare de mită și că este vorba de sume mici de bani, de exemplu 100 de lei.

Aceleași surse au spus că fostul ministru lua mită inclusiv produse alimentare precum carne și ouă. El a fost monitorizat de procurori timp de aproximativ cinci luni.

Joi dimineață au fost făcute percheziții doar la spital pentru că pentru percheziții la locuința lui procurorii trebuie să ceară avizul Parlamentului, deoarece Tătaru este deputat. De asemenea, DNA trebuie să ceară aviz și pentru eventuale măsuri preventive precum arestare, nu și pentru control judiciar.

Ancheta este desfășurată de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Iași, acolo unde Nelu Tătaru urmează a fi condus la audieri. Surse din spital au declarat că polițiștii au ridicate mai multe plicuri cu documente din spital.

INTERVIURILE HotNews.ro