Sari direct la conținut

Fostul director TAROM a migrat de la PNL la PSD și fiecare partid l-a băgat într-un Consiliu de Administrație. Mai întâi a negat, apoi a recunoscut: „Sunt un om de echipă”

Fostul director TAROM a migrat de la PNL la PSD și fiecare partid l-a băgat într-un Consiliu de Administrație. Mai întâi a negat, apoi a recunoscut: „Sunt un om de echipă”
Mihăiță Ursu, colaj Hotnews. Surse imagini: Inquam Photos și Dreamstine

Dat afară de la conducerea TAROM de ministrul PSD Sorin Grindeanu, Mihăiță Ursu s-a întors în Consiliul de Administrație al operatorului aerian, în iunie, pe filieră liberală. Din septembrie, însă, Ursu este membru și în CA-ul patinoarul Berceni Arena din partea PSD, informație confirmată pentru HotNews de primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Ursu a negat inițial trecerea în barca social-democrată, dar, confruntat apoi cu declarația liderului PSD, a recunoscut.

Printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local al Sectorului 4, în 18 septembrie 2024, s-a aprobat înființarea societății Berceni Arena SA, cu rolul de a administra noul patinoar din sector.

În document apar și numele celor 5 membri ai Consiliului de Administrație. Se regăsesc nume cu vechime în Primăria Sector 4, precum Florin Gongu, însă și unele noi, unele cu trecut liberal.

Cel mai sonor este al lui Mihăiță Ursu, cunoscut până de curând ca liberal apropiat de Lucian Bode, susțin surse din PNL, contactate de HotNews.ro.

Mihăiță Ursu

Numit la TAROM de două ori, pe filieră liberală

Ursu are un CV plin în ultimii ani: a fost director general al TAROM între ianuarie 2022 și ianuarie 2023, ajuns în această poziție pe filieră PNL. A fost dat afară de ministrul PSD Sorin Grindeanu din poziția de director, dar a revenit la mijlocul lunii iunie, în Consiliul de Administrație al companiei aeriene. Tot cu ajutorul conducerii PNL, spun liberalii contactați de HotNews.ro. 

„A fost scandal din cauza demiterii lui Ursu. Grindeanu a avut niște contre cu Bode”, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro. Reporterii au încercat să obțină un punct de vedere și de la Lucian Bode, însă acesta nu a răspuns.

Venitul lunar net pentru această poziție este de peste 7.000 de lei lunar. 

Este și consilierul unui viceprimar liberal

Ursu este simultan și consilier al viceprimarului PNL de la Sectorul 2, Adrian Costache. Acesta din urmă a ajuns în atenția presei în 2021, după ce l-a angajat pe soțul fostei ministre PNL a Educației, Monica Anisie, tot pe postul de consilier, după cum a dezvăluit atunci Libertatea

Din această funcție, el încasează un venit de peste 8.000 de lei lunar, potrivit informațiilor obținute de Hotnews.ro. 

Mihăiță Ursu a absolvit un liceu în Sectorul 4, după care a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții din București. 

Trecerea de la PNL la PSD

După alegerile locale și europarlamentare, Ursu a trecut din barca PNL în cea a PSD. În septembrie 2024, după ce s-a apropiat de organizația social-democrată din Sectorul 4, a fost numit în CA al Berceni Arena SA, noul patinoar din sudul Capitalei.

Alături îi este și un alt nume cu vechime în PNL, Victoria Friedmansky, fostă consilieră în Ministerul Sportului. 

Contactat de HotNews, Mihăiță Ursu neagă trecerea la social democrați.

„Sursele dumneavoastră v-au indus în eroare. E foarte multă zvonistică. Când vrei să scoți pe cineva din niște cărți, lansezi niște zvonuri, așa-i în politică”, a reacționat prima dată Mihăiță Ursu, membru în Consiliul de Administrație de la TAROM.

Daniel Băluță confirmă: „Este corectă informația”

Mihăiță Ursu a fost contrazis însă chiar de prim-vicepreședintele PSD, Daniel Băluță, care este și primar al Sectorului 4. 

„Mihăiță Ursu este membru în organizația PSD Sector 4, este corectă informația. A trecut de la PNL la PSD în vara acestui an”, a declarat Daniel Băluță, primar al Sectorului 4 și prim-vicepreședinte PSD, pentru Hotnews.ro.

Edilul a precizat că Mihăiță Ursu nu a beneficiat de sprijinul PSD pentru a obține funcția din Consiliul de Administrație de la TAROM. 

Confruntat cu răspunsul primarului, Ursu a recunoscut trecerea la PSD

Contactat din nou de HotNews, Mihăiță Ursu a confirmat, în cele din urmă trecerea la PSD.

„Da, sunt membru PSD Sector 4 de câteva luni. Nu puteam să vorbesc ieri, să discut anumite chestii. Domnul primar v-a dat o informație corectă. Nu puteam eu să discut ieri, pentru că eram într-un mediu în care nu voiam să se știe de implicarea mea politică”, a spus Ursu.

Acesta spune că s-a regăsit în PSD mai mult decât în partidul care l-a numit de două ori la TAROM.

„Eu nu m-am regăsit în PNL niciodată, ca să discutăm așa. Eu sunt om de construcție, om de echipă, în care trebuie să lucrăm cu toții, să realizăm ceva. Așa cum s-a realizat acest patinoar din Sectorul 4. Repet, eu sunt om de echipă și om de construcție. Dacă se construiește ceva și există niște rezultate, da. Mă regăsesc mai mult ca om de echipă în organizația PSD, Sector 4”, a mai spus el.

Oamenii Gabrielei Firea au venit și ei la Sectorul 4

În Primăria Sectorului 4 și în noul Consiliu de Administrație de la Berceni Arena apar mai multe persoane apropiate de Gabriela Firea, precum Hazem Kansou și Alexandru Susai. Ei au candidat în vară pe lista PSD pentru Consiliul General al Capitalei.

Libertatea scria, în 2023, că Susai conduce o mașină Tesla deși a lucrat la stat până la 28 de ani. 

Susai avea un CV bogat în Consilii de Administrație și funcții aflate în subordinea instituțiilor conduse de Firea. 

„În Consiliul de Administrație de la patinoarul Berceni Arena sunt o parte de la PNL și o parte de la PSD. Victoria Friedmansky este de la PNL. Alexandru Susai, Hazem Kansou, și Elena Motoc sunt membri PSD Sector 4. Ei sunt interimari până când își preiau mandatele de consilieri generali. După preluarea mandatelor devin incompatibili. Susai și Kansou vor fi consilieri generali, vor dispărea într-o lună de zile din Consiliul de Administrație al patinoarului. Sunt colegii noștri, dar i-am pus în societate până când noul Consiliu Local al Sectorului 4 va alege structura de conducere a patinoarului. Este o fază intermediară pentru a crea condițiile legale de funcționare”, a explicat Daniel Băluță, prim-vicepreședinte PSD și primar al Sectorului 4, pentru Hotnews.ro.

A adăugat că nu știe dacă Mihăiță Ursu va rămâne în consiliul de administrație de la patinoar, dar că, momentan, „poate ajuta cu experiența sa la partea de organizare”.

De ce nu s-a dat drumul patinoarului din Sectorul 4

Primarul Sectorului 4 a precizat și de ce patinoarul din Berceni nu este funcțional încă.

„Nu pot să las pe cineva să meargă pe gheață dacă nu este totul reglementat. Nu știm pentru ce grupe de copii o să fie gratis, trebuie hotărâre de Consiliu Local. Pentru cei care plătesc, trebuie să reglementez care este prețul pe oră. Am avut acoperire pentru finala de hochei, printr-un protocol semnat cu Federația de Hochei, dar pentru alt tip de activitate nu există cadrul legal pentru funcționare. Nu pot lăsa pe cineva să intre pe gheață, indiferent de vârsta pe care o are până nu creez structura și nu reglementez modul în care se plătește sau o persoană este scutită de plată”, a declarat Băluță pentru HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro