Sari direct la conținut

Marile puteri nucleare se vor reuni la New York, anunță presa rusă. Pericolul atomic, în creștere de la declanșarea războiului din Ucraina

HotNews.ro
Marile puteri nucleare se vor reuni la New York, anunță presa rusă. Pericolul atomic, în creștere de la declanșarea războiului din Ucraina
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Un grup de cinci țări care dețin arme nucleare vor avea o întâlnire la New York în următoarele două săptămâni, a anunțat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de presa rusă. Întâlnirea vine într-o perioadă în care temerile legate de o nouă cursă a înarmării nucleare se amplifică.

La reuniune vor participa Rusia, Statele Unite ale Americii, China, Franța și Marea Britanie, țări care dețin arsenal nuclear și sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Riabkov nu a anunțat o dată clară și nici nivelul la care cele cinci state vor fi reprezentate, potrivit Reuters.

Întâlnirea ar putea fi una importantă din cauza escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident de la începutul războiului din Ucraina. Luna trecută, Vladimir Putin a anunțat schimbări în doctrina nucleară a Rusiei, afirmând că Moscova extinde lista scenariilor care ar putea să o determine să folosească o armă nucleară.

În ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Putin să-și trimită armata în Ucraina, grupul celor cinci puteri nucleare au adoptat o declarație comună în care spuneau că evitarea unui război între puterile nucleare și reducerea riscurilor strategice sunt cele mai importante priorități ale lor. „Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, se spunea în declarație.

Rusia amenință cu escaladarea nucleară

De atunci, situația s-a înrăutățit din perspectiva riscului unui conflict nuclear. Oficiali de la Moscova au evocat în mod repetat posibilitatea utilizării bombei atomice împotriva Occidentului. De exemplu, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, menționa eventualitatea unui atac nuclear în cazul în care Rusia pierde războiul din Ucraina.

„Încercările de a restabili granițele Rusiei din 1991 vor duce doar la un singur lucru – un război global cu țările occidentale cu utilizarea întregului nostru arsenal strategic (nuclear) împotriva Kievului, Berlinului, Londrei și Washingtonului. Și împotriva tuturor celorlalte locuri istorice frumoase care au fost incluse de mult ca ținte ale triadei noastre nucleare”, a spus Medvedev, în luna februarie, într-o referire la triada rachetelor balistice intercontinentale, rachetelor balistice lansate de submarin și bombardiere strategice cu arme nucleare.

Rusia s-a retras în 2023 din tratatul care interzice testarea armelor nucleare, iar un oficial militar rus anunța recent că țara sa este pregătită să reia aceste teste.

Moscova nu a mai întreprins teste ale armelor nucleare din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși susțin că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un asemenea test pentru a trimite un mesaj de descurajare Occidentului dacă va permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Un test nuclear ar putea încuraja și alte state, precum China sau Statele Unite, să facă același lucru, declanșând astfel o nouă cursă a armelor nucleare între marile puteri, care au decis să înceteze testele în anii de după colapsul URSS.

INTERVIURILE HotNews.ro