Sari direct la conținut

VIDEO „În slujba Moscovei”. Investigație „Ziarul de Gardă” despre cum rețeaua lui Ilan Șor folosește bani din Rusia pentru a destabiliza Moldova: „Lumea vine că mai plătesc”

HotNews.ro
VIDEO „În slujba Moscovei”. Investigație „Ziarul de Gardă” despre cum rețeaua lui Ilan Șor folosește bani din Rusia pentru a destabiliza Moldova: „Lumea vine că mai plătesc”
Ilan Șor / Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

O jurnalistă de la publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova s-a infiltrat în rețeaua lui Ilan Șor, oligarhul moldovean care a fugit la Moscova pentru a scăpa de pușcărie, și a documentat cum gruparea racolează oameni care să servească intereselor Moscovei în Republica Moldova. Scopul rețelei este compromiterea referendumului pro-UE și a președintei pro-europene Maia Sandu.

Jurnalista a documentat timp de trei luni modul în care rețeaua lui Șor ademenește oamenii și îi plătește pentru a participa la proteste, întâlniri electorale, pentru a împărți pliante cu informații false anti-UE și pentru a vota „NU” la referendumul privind apartenența la UE.

Dacă inițial activiștii din partid primeau sume de bani cash, pentru activitatea lor, în ultima perioadă, potrivit investigației, banii erau transferați în conturi bancare, deschise în Rusia. Oamenii primeau bani pentru participarea lor la protestele împotriva Maiei Sandu sau a Uniunii Europene, dar și pentru recrutarea de noi membri. 

Rețeaua a deschis pentru membrii ei conturi la o bancă de stat din Rusia, iar ulterior i-a plătit în ruble rusești pentru „munca” depusă. Deși jurnalista a oferit o identitate falsă și un buletin fals și ei i-a fost deschis un cont la banca din Rusia, fără ca să fie nevoie să depună o cerere.

Pe 26 august, jurnalista a primit în contul de partid 15.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 705 lei. Totuși, ea nu a putut să folosească acești bani, pentru că Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a blocat aplicația pe teritoriul țării. 

„Lumea vine că mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici”

Documentarea arată cum cei prezenți la protest recunoșteau deschis că banii sunt singurul motiv pentru care participă la manifestații. De exemplu, la un miting din Chișinău pentru susținerea Evgheniei Guțul, bașcana din Găgăuzia, și împotriva Maiei Sandu, un bărbat îi spune deschis jurnalistei sub acoperire: „lumea vine că mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici”. 

Mai multe astfel de proteste au avut loc în iunie și iulie 2024, unde protestatarii povesteau cum au fost plătiți ca să participe. De asemenea, prezențele la proteste sunt contabilizate înainte ca membrii rețelei să primească banii.

Mai multe detalii despre rețeaua lui Șor din Republica Moldova, în investigația Ziarul de Gardă

INTERVIURILE HotNews.ro