Sari direct la conținut

Contraofensivă puternică a rușilor, în Kursk. „O zi teribilă” pentru forțele ucrainene

HotNews.ro
Contraofensivă puternică a rușilor, în Kursk. „O zi teribilă” pentru forțele ucrainene
Fotografie ilustrativă, preluată dintr-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării pe 13 septembrie 2024: un soldat trage cu un obuzier Msta-B spre o poziție ucraineană în zona de frontieră ruso-ucraineană din regiunea Kursk, Rusia. Sursa foto: Rusian Defense Ministry Press Se / AP / Profimedia

Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în mai multe zone din regiunea rusă Kursk, ocupate de armata ucraineană în urma incursiunii demarate la începutul lunii august, au afirmat surse concordante din ambele tabere, citate de agenţia spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

Conform canalului neoficial al grupării de trupe ruse „Sever” (Nord), preluat de publicațiile independente Mediazona şi Meduza, trupele ruse au reuşit să treacă de liniile defensive ucrainene şi au recuperat controlul asupra a cinci localităţi în zona Liubimovka, unde ar fi încercuit două batalioane ucrainene.

Şi canalul de Telegram al blogului Rybar, apropiat de armata rusă, a confirmat acţiuni ofensive ruseşti pe mai multe sectoare ale frontului în Kursk.

Conform portalului de investigaţii Agentstvo, este vorba despre cel mai amplu contraatac rusesc în Kursk după o altă contraofensivă lansată, luna trecută, în această provincie.

„O zi teribilă”

Platforma de analiză a evoluţiei războiului „DeepState”, apropiată armatei ucrainene, a admis situaţia dificilă a acesteia în Kursk, afirmând că trupele ucrainene au avut joi acolo „o zi teribilă”.

„Situaţia cea mai rea este observată în jurul Liubimovka”, confirmă portalul ucrainean.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut însă nicio referire la Kursk în raportul său public de vineri asupra evoluţiei conflictului cu Ucraina, revendicând în schimb ocuparea încă unui sat pe frontul din estul Ucrainei, în zona Pokrovsk, un oraş-cheie pentru logistica armatei ucrainene.

În schimb, ministerul condus de Andrei Belousov a afirmat vineri că Ucraina a pierdut aproximativ 22.000 de militari în luptele din regiunea Kursk, potrivit presei de stat.

Strategia Kievului pare să fi eșuat

Armata ucraineană, aflată în dificultate pe frontul din Donețk, a lansat pe 6 august un atac de amploare în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat aproximativ o sută de aşezări, profitând de prezenţa slabă în această regiune a armatei ruse, care avea desfăşuraţi acolo în special tineri recruţi, sute dintre aceştia fiind uşor luaţi prizonieri de către trupele ucrainene.

Kievul a sperat prin această ofensivă să forţeze Rusia să mute în Kursk suficient de multe trupe de pe frontul din regiunea ucraineană Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse pe acest front.

Dar această strategie pare să fi eşuat, întrucât trupele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul Ucrainei cu o viteză nemaivăzută de la începutul invaziei lansate în februarie 2022.

Rusia a anunţat pe 12 septembrie lansarea unei contraofensive în provincia Kursk, susţinând că a eliberat acolo, până miercuri săptămâna aceasta, 14 sate.

Rușii înaintează pe 4 direcţii în Doneţk

Joi, platforma „Deep State” mai nota că trupele ruse îşi continuă neîncetat ofensiva în estul Ucrainei şi înaintează în patru zone distincte ale frontului din regiunea estică Doneţk, în timp ce armata ucraineană a revendicat o nouă lovitură asupra unui aerodrom militar pe teritoriul Rusiei.

Conform informaţiilor publicate de „DeepState” pe Telegram, în buletinul său de analiză a evoluției războiului, armata rusă a reuşit să câştige teren în apropierea localităţii Zolota Nivi, la aproximativ 20 de kilometri vest de oraşul Vuhledar recent cucerit, a ocupat noi poziţii lângă Vuhledar, în împrejurimile oraşului Tsukurine (între oraşele Kurakove şi Pokrovsk) şi în vecinătatea oraşului Toreţk.

Un alt grup de monitorizare a războiului, Centrul pentru Strategii de Apărare din Kiev, a afirmat, în cel mai recent buletin al său, că trupele ucrainene „continuă să se retragă” pe axa Pokrovsk „din cauza superiorităţii inamicului”, raportul de efective pe acel sector al frontului fiind de 9 la 1 în favoarea trupelor ruse, şi „eficienţei scăzute a întăririlor care sosesc în acest sector”.

Centrul pentru Strategii de Apărare a adăugat că rușii avansează în direcţia oraşului Pokrovsk „cu infanterie sprijinită de artilerie şi aviaţie”. „Această axă continuă să fie o prioritate pentru comandamentul inamicului”, a subliniat acelaşi grup de monitorizare a războiului.

Potrivit acestuia, manevrele ruseşti din jurul localităţii Zolotei Nivi urmăresc să ajungă la Velika Novosilka, localitate care înainte de război avea peste 5.000 de locuitori. Aceste operaţiuni i-ar putea costa pe ruşi un număr mare de victime din cauza expunerii coloanelor de echipamente militare la focul ucrainean într-o zonă de câmpie cu teren deschis, a mai estimat think-tank-ul ucrainean.

Tot joi, Statului Major de la Kiev a transmis că Rusia menţine presiunea de-a lungul frontului de est şi a lansat zeci atacuri pe axa Lîman şi pe axa Kurakove, acestea fiind sectoarele de front unde au loc luptele cele mai intense.

Armata ucraineană a mai transmis că a lovit peste noapte un depozit de muniţii pe un aerodrom din regiunea rusă Adîgheia în Caucazul de Nord, la aproximativ 450 km de linia frontului. Ucraina încă evaluează pagubele cauzate după ce un incendiu s-a declanşat pe acest aerodrom în urma atacului cu drone, conform unui comunicat al armatei ucrainene.

Potrivit Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU), aproximativ 57 de avioane şi elicoptere ruseşti de luptă şi antrenament, inclusiv Su-34, Su-35 şi Mi-8, erau staţionate pe aerodromul Hanskaia în momentul atacului.

De partea sa, armata rusă a susţinut joi că a lovit două lansatoare de rachete antiaeriene americane Patriot, arme costisitoare şi valoroase livrate Ucrainei de aliaţii săi occidentali, fără a preciza locul atacului.

Cu o zi înainte, armata rusă difuzase pe Telegram un videoclip filmat din dronă şi despre care susţinea că arată o lovitură cu rachete Iskander asupra unei baterii Patriot în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk (centru-est). Potrivit Moscovei, un lansator dintr-un sistem Patriot a fost distrus şi un altul avariat.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro