Sari direct la conținut

O „încercare de crucificare”. Viktor Orban o acuză pe Ursula von der Leyen că vrea „să răstoarne” guvernul Ungariei

HotNews.ro
O „încercare de crucificare”. Viktor Orban o acuză pe Ursula von der Leyen că vrea „să răstoarne” guvernul Ungariei
Ursula von der Leyen ascultă discursul lui Viktor Orbán în Parlamentul UE. FOTO: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat-o vineri pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că vrea să răstoarne guvernul țării sale, relatează Politico.eu. Totodată, el a mai spus că dezbaterea tensionată din Parlamentul European de săptămâna aceasta, când președinta Comisiei Europene a spus că liderul ungar pune în pericol securitatea europeană prin apropierea de Vladimir Putin, o „tentativă de crucificare” din partea Uniunii Europene. 

„Cei care au venit acolo să dezbată au vrut sângele nostru şi nu au vrut deloc o dezbatere semnificativă, ci şi-au imaginat o bătaie politică şi ne-au atacat”, a declarat liderul populist într-un interviu acordat vineri dimineaţă radioului de stat maghiar, lansând o tiradă împotriva principalului său adversar în dezbaterea de miercuri: Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Şefa executivului european l-a criticat pe Orbán în discursul pe care l-a rostit în faţa Parlamentului şi care a urmat imediat după discursul liderului maghiar, reproşându-i acestuia că s-a apropiat de Vladimir Putin, că a permis ingerințe străine din partea Rusiei şi Chinei şi că a dezamăgit poporul maghiar.

„Von der Leyen şi liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, şi-au anunţat deschis intenţia de a răsturna guvernul maghiar”, a spus Orbán la radioul public, potrivit News.ro

„Faptul că ne aruncă asta în faţă în mod deschis, că în loc să se ocupe de afacerile europene încearcă să dărâme guvernul unui stat membru şi să îl înlocuiască cu altul, tupeul şi neruşinarea lor sunt neobişnuite”, a spus el.

Orbán susţine că principalele două familii politice din UE au identificat deja cu cine vor să îl înlocuiască. „Socialiştii europeni vor să o delege pe Klára Dobrev (europarlamentar), iar PPE vrea partidul Tisza cu Péter Magyar (tot europarlamentar). Aceasta este coaliţia a cărei căsătorie a avut loc sub ochii noştri, celebrată de von der Leyen ca cea care o înregistrează şi de Manfred Weber în chip de cavaler de onoare”, a declarat Orbán.

Peter Magyar, fost membru al Fidesz care este acum principalul oponent al lui Orbán, a reacţionat la scurt timp după interviu: „Detectorul de minciuni a clipit la fiecare punct al şedinţei radiofonice a lui Orbán”, a scris Magyar ironic într-o postare pe Facebook. „Partidul Tisza a spus întotdeauna clar că respinge orice influenţă externă. Împreună cu milioane de maghiari, vom înlocui guvernul Orbán acasă”, a punctat el.

INTERVIURILE HotNews.ro